Falska dokument och förklaringar – nu stängs de ryska friidrottstopparna av

Flera ryska friidrottstoppar har stängts av temporärt efter utredningen av höjdhopparen Danil Lysenkos vistelserapportering. Arkivbild. Bild: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Flera ryska friidrottstoppar har stängts av temporärt av det internationella friidrottsförbundets (IAAF) fristående antidopningsenhet AIU. Anledningen är allvarliga överträdelser mot dopningsreglerna.

Bland andra rör det sig om ryska friidrottsförbundets (Rusaf) ordförande Dmitrij Sjlijachtin och vice ordföranden Alexander Parkin. AIU skriver i ett pressmeddelande att Rusaf anklagas för att inte ha samarbetat i en utredning samt att ha försökt hindra en pågående utredning.

Enligt Reuters kommer Sjlijachtin att lämna sin ordförandepost under tiden för den temporära avstängningen.

Anklagelserna är kopplade till den ryske höjdhopparen Danil Lysenko, VM-silvermedaljör 2017, som misstänks ha brustit i sin vistelserapportering i samband med flera dopningstester. AIU skriven även att Lysenko och hans tränare har stängts av temporärt.

I juni förra året bröt Lysenko mot antidopningsreglementet gällande vistelserapportering för tredje gången, något som gör att idrottaren anses ha brutit mot dopningsreglerna. Den 3 augusti 2018 tilldelades han även då en temporär avstängning.

Den 15 månader långa utredning som AIU gjort tillsammans med den ryska antidopningsbyrån Rusada, ska visa att de anklagade har framfört falska förklaringar och förfalskade dokument till AIU för att försöka förklara Lysenkos frånvaro.

Rusaf har fram till den 12 december på sig att bemöta anklagelserna.

Det ryska friidrottsförbundet är sedan 2015 avstängt från internationella tävlingar på grund av omfattande och statsunderstödd dopning.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning