Falska anklagelser?

I samband med att Päivi Räsänen blev kallad till polisförhör sade riksåklagaren Raija Toiviainen att det kan vara ett brott att citera Bibeln. I Räsänens fall handlar det om att hon på Bibelordets grund har avvisat homosexuella relationer.

Hur är det då för en kristen och en predikant? Om han/hon säger eller skriver att syndaren på grund av sin synd går evigt förlorad och kommer till helvetet, skall det betraktas som hets mot folkgrupp? Alla syndare kan känna sig träffade och sårade av att inte anses ha fullt mänskovärde.

Riksåklagaren anser att citerande av Bibeln i akt och mening att såra en annan är ett brott. Men den kristna förkunnelsens uppgift är att Ordet ska träffa mänskor och ge dem ont samvete. Ett gammalt uttryck säger om förkunnelsen: Om ingen blir förargad, blir ingen frälst.

Det finns ett tydligt exempel i Apostlagärningarna 2. Petrus säger i sin pingstpredikan att åhörarna var skyldiga till Jesu död. Många kunde ha protesterat och sagt att de inte ens fanns på plats när Jesus sju veckor före pingsten dödades. Det var alltså en falsk anklagelse! Då var en och annan på väg till Jerusalem för att fira pingsthögtiden i templet.

Men Lukas berättar att åhörarna blev illa berörda. De fick ett styng i hjärtat (Apg 2:37, 1917 års översättning). "Vad skall vi göra?"

Petrus svarade att omvändelse till Gud och dop i Jesu namn var den medicin som behövdes.

Samma svar gäller i dag var och en som träffas av Ordet och känner sig illa berörd. Men vem vågar säga ut det i dagens häftiga diskussionsklimat?

Stig-Olof Fernström Helsingfors

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning