Falsk nyhet? Snart sann

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Försvarsminister Jussi Niinistö dementerar en nyhet som han ser fram emot att förverkligas.

Ett lite märkligt skådespel fick sin början i tisdags.

Yle gick ut med en nyhet om att Försvarsmakten inte längre anställer personer med ryskt-finskt dubbelmedborgarskap. Dessutom skulle värnpliktiga i samma kategori inte längre utbildas till uppgifter där de kan ha tillgång till betydelsefull information med tanke på landets säkerhet.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) dementerade snabbt uppgifterna och spekulerade i om Yle eventuellt utsatts för avsiktlig falsk informationsspridning. På onsdagen beskyllde han Yle för att skada relationerna till Ryssland med sin falska nyhet.

Yle fördömde i sin tur Niinistös spekulationer och bedyrade att uppgifterna är pålitliga och sanningsenliga.

Under tisdagskvällen gav Niinistö i alla fall sitt stöd till tanken att ingen med dubbelt medborgarskap borde ha tillträde till militära tjänster. Han berättade också att frågan snabbt utreds av regeringen för att åstadkomma en lag som utesluter människor som har andra medborgarskap än finskt från arbete inom militären och andra centrala myndigheter.

Ifall försvarsministern eller Försvarsmakten hade bekräftat Yles nyhet så hade de samtidigt erkänt att man bryter mot lagen. Det var helt enkelt otänkbart. Men Yle är tvärsäker på äktheten i sina uppgifter att det på inofficiellt håll skulle förekomma diskriminering, innan en förestående lagändring är ett faktum.

Ojämlik behandling av medborgare borde alltid ifrågasättas. Men i det här fallet, på grund av världsläget och spänningen i närområdet, kan lagändringen som regeringen talar för ändå försvaras.

Den som har dubbelt medborgarskap och brinner för att jobba inom det finländska försvaret kan väga de båda sakerna mot varandra. Om försvarsjobbet väger tyngre än det dubbla medborgarskapet kan sannolikt porten öppnas till utbildning och arbete inom försvaret genom att man avsäger sig det andra medborgarskapet.

Eller är tanken att portförbjuda alla som en gång haft ett annat medborgarskap?

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning