Fallet Jari Aarnio har blivit tv-serie

Kari Hietalahti och Jaana Saarinen som polischef Jari Aarnio och hans ombud. Bild: Petri Aho

I dag har tv-serien som baserar sig på journalisterna Minna Passis och Susanna Reinboths bok om brottshärvan kring narkotikapolischefen Jari Aarnio tv-premiär. Recensenten drar paralleller till filmen Spotlight.

Kejsare Aarnio kan ses på Ruutu+.

Brottshärvan kring narkotikapolisens chef Jari Aarnio är så grav att den saknar motstycke i finsk kriminalhistoria och även anses ha petat ner Finland från toppositionen som världens minst korrumperade land. För ett år sedan kom berättelsen om fallet ut i bokform. Helsingin Sanomat-journalisterna Minna Passis och Susanna Reinboths grävjobb Keisari Aarnio sålde slut på en dag och belönades med Stora journalistpriset som årets bok.

Det var nog bara en tidsfråga innan fallet också skulle filmatiseras, och nu är tv-serien som baserar sig på boken här. Den här gången har man inte behövt konstruera en mer eller mindre trovärdig fiktiv brottsintrig; här överträffar verkligen verkligheten fiktionen, och därför är det också så komplext och fascinerande.

Fokus ligger på de två journalisterna Passi (Pilvi Hämäläinen) och Reinboth (Kirsi Ylijoki), och själva Aarnio (Kari Hietalahti) blir åtminstone i de två första avsnitten som erbjöds för förhandstitt en mer avlägsen figur. Vi för följa dessa ambitiösa och envisa journalisters arbete med ett gräva fram sanningen om vad som är fel på narkotikaroteln. För något är det som inte stämmer, det inser båda och beslutar sig för att börja samarbeta. Till en början vill cheferna inte bevilja den tid som krävs för detta; resurserna behövs i stället till den dagliga nyhetsrapporteringen. I den bemärkelsen påminner serien om vilken viktig funktion journalistiken har som granskare och avslöjare, men det kräver prioritet och kostar.

Nu var inte Passi & Reinboth de enda som var Aarnio på spåren, även kollegor och myndigheter började i största hemlighet utreda honom, vilket ledde till ett intrikat spel där risken var att Aarnio själv skulle få reda på vad som var på gång och hinna vidta åtgärder för att inte åka fast. Kopplingarna till den organiserade brottsligheten gör också det hela farligt, inte bara för det prostituerade huvudvittnet (Leena Pöysti), utan även för dem som undersöker fallet.

Den tiodelade serien av i regi av JP Siili, och med manus av Tatiana Elf i samarbete med Passi och Reinboth, kan ses på Ruutu+ där de två första avsnitten ligger ute. I kväll sänds det första avsnittet också i Nelonen klockan 21, vilket lär locka en del nya prenumeranter till betaltjänsten. Så spännande är nämligen detta; en ljuspunkt i den inhemska dramaproduktionen. Det är faktiskt så välgjort att man kan dra paralleller till det Oscarsbelönade amerikanska journalistdramat Spotlight från 2015.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03