Fallet Christian Coleman: Pinsamt – finns ingen ursäkt

Christian Coleman är stor favorit inför VM i Doha. Hans PB på 100 m är grymma 9,79. Bild: Michal Cizek/Lehtikuva-AFP

Världens snabbaste man Christian Coleman är klar för VM i Doha – efter att ha blivit friad av USA:s antidopningsbyrå. Han riskerade att bli avstängd i två år för ett dopningsbrott, men det visar sig att misstankarna i praktiken var grundlösa.

Någon borde förstås avgå. Colemans rykte är svärtat helt i onödan. Samtidigt borde Wada precisera antidopningsreglementet – Colemans fall avslöjade ett stort kryphål.

Coleman var misstänkt för att ha missat tre dopningstester inom tolv månader. Ett dopningsbrott som kan bestraffas med upp till två års avstängning. Coleman blev temporärt avstängd medan USADA utredde fallet.

Enligt Alan Abrahamson på 3wiresports hade Coleman uppgett fel vistelseort 6 juni 2018 och 26 april 2019. Dessutom hade han missat ett dopningstest 16 januari 2019.

Idrottsutövare som hör till testningspoolen måste skriva en vistelserapport varje kvartal och berätta var de befinner sig under de närmaste tre månaderna. De måste också ange en timme varje dag då de garanterat är anträffbara för ett dopningstest. Om de inte befinner sig där de ska vara är det ett fel i vistelserapporteringen. Är de inte där de ska vara under timmen de angett är det ett missat dopningstest.

Enligt sund logik blev Coleman prickad tre gånger under tolv månader. Men enligt Wadas regler blir han inte prickad då ett fel i vistelserapporteringen upptäcks, i det här fallet 6 juni 2018 och 26 april 2019, utan felet har inträffat i början av respektive kvartal. Det första felet inträffade alltså 1 april 2018, vilket betyder att det var struket tolv månader senare, 31 mars 2019. Då han blev prickad igen i april 2019 hade han bara ett missat dopningstest i protokollet. Det missade dopningstestet 16 januari 2019 bokförs dock för samma datum som det inträffade. Det här har en enorm betydelse, för om du läser vidare inser du att Coleman var en minut från att bli åtalad.

Av någon anledning hade USADA läst Wadas regler så slarvigt att ingen insåg det här. I USADA:s färska pressmeddelande sägs det att "Wada gett vägledning om hur man ska tolka reglerna". Otroligt pinsamt. Det finns helt enkelt ingen ursäkt.

USADA:s besked har också väckt starka reaktioner bland idrottsutövarna. Bland annat skriver Callum Skinner, brittisk OS-guldmedaljör i bancykling, på Twitter att det här kryphålet borde täppas till.

– Använd testdatumet, inte kvartalet. Tre missade tester inom tolv månader=avstängning, skriver Skinner.

Abrahamson har diskuterat med Colemans jurist och manager. Detaljerna kring de missade dopningstesterna är minst sagt intressanta.

I juni 2018 hade Coleman uppgett att han är tillgänglig för ett dopningstest i sitt före detta hem i Tennessee klockan 7-8. Dopningskontrollanten dök upp 7.55 och försökte få ett dopningstest mellan 8.01 och 9.01. I praktiken utanför den timme som Coleman angett. Hade dopningskontrollanten anlänt en minut tidigare hade det varit ett missat dopningstest och inte bara ett fel i vistelserapporteringen. Då skulle Coleman ett tu tre haft tre missade dopningstester inom tolv månader.

Han blev testad 20 dagar före och sex dagar efter det missade dopningstestet i juni 2018. Testerna var negativa.

I april 2019 hade Coleman angett två tider, 19.30-20.30 i sitt nya hem, eller 14-17.30 på en träningsanläggning i en annan delstat. Inte ens världens snabbaste man skulle hinna vara på båda ställena. Dopningskontrollanten dök upp vid hans hem 12.09, vilket är utanför tidsfönstret Coleman angett. Han blev testad 18 dagar före och 33 dagar efter det missade dopningstestet. Resultaten var negativa.

Coleman blev testad 18 gånger förra året av USADA och IAAF och minst 18 gånger till i år. Det är inte som att han inte blivit testad tillräckligt. Tre missade dopningstester visar dock att han varit vårdslös. Vistelserapporteringen finns till för att dopningskontrollanterna ska kunna utföra överraskningstester när som helst utan att idrottsutövaren har hunnit förbereda sig. Ett rutinmässigt dopningstest i samband med en tävling är inte alls samma sak som ett överraskningstest. Om det finns någonting positivt i det hela är det kanske det att härvan spred ljus över kryphålet i Wadas regler.

Marcus Lindqvist Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning