Fälld för mordplan mot Theresa May

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Ben Stansall

En brittisk man som svurit trohet till Islamiska staten (IS) fälls för att ha planerat ett attentat mot premiärminister Theresa May.

Planen spräcktes när 20-åringen förde ett förtroligt samtal med en person han trodde var en IS-kontakt. Den han talade med var i själva verket brittisk agent.

20-åringen greps i november förra året när han hade hämtat upp en ryggsäck i tron att den var full med sprängämne.

Åklagaren hävdar att 20-åringen hade för avsikt att utföra ett självmordsdåd mot premiärministerbostaden på Downing Street i London. Först skulle han utlösa en bomb vid porten, sedan skjuta vakterna och slutligen – om han då själv fortfarande var i livet – hugga huvudet av Theresa May.

Enligt BBC avslöjades planerna genom ett samarbete mellan den amerikanska polisen FBI, den brittiska säkerhetstjänsten MI5 och brittisk polis.

20-åringen har tidigare deltagit i ett avradikaliseringsprogram. En släkting till honom miste livet i Syrien, vid en amerikansk drönarattack mot IS i staden al-Raqqa. I domstolen Old Bailey framkom att släktingen hade försökt påverka honom till att begå terrordåd.

Straffet kommer att meddelas senare.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00