Fallande leguaner i Floridakylans spår

Bild: Mostphotos

Köldknäppen i USA får inte bara människor att hacka tänder. Från Florida varnas för att nedkylda leguaner faller ur träd. Men de flesta är inte döda – bara stelfrusna.

Rapporter om de fallande reptilerna har de senaste dagarna duggat i sociala medier och på amerikanska nyhetssajter.

Bilderna började publiceras ungefär samtidigt som Floridas huvudstad Tallahassee häromdagen genomlevde det första snöfallet på generationer. Men trots att djuren ser helt livlösa ut, ofta med benen i luften, är de oftast bara medvetslösa och kvicknar till när det blir varmare.

– Tro inte att de är döda. . . Det är bara för kallt för dem att röra sig, säger Kristen Sommer vid naturvårdsorganisationen Florida Fish och Wildlife Conservation Commission till tv-kanalen CBS.

De kallblodiga leguanerna har sin naturliga hemvist i Central- och Sydamerika. De blir slöa och passiva när temperaturen sjunker under 10 grader Celsius.

Till vardags är djuren, som kan bli en och en halv meter långa, inte särskilt uppskattade i Florida. De är kända för att äta sig igenom trädgårdsanläggningar och håller ofta till i träd i förorterna.

Leguanerna är inte de enda djur som har det svårt med kylan. Biologer i Florida rapporteras ha ryckt ut för att ta hand om lamslagna havssköldpaddor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning