Falafel med myntayoghurt

Hemlagad falafel, gärna i pitabröd med sallad och myntayoghurt, är härlig sommarmat. Bild: TT

Med några burkar kokta kikärtor i skafferiet klarar man sig långt, inte minst om man föredrar vegetarisk mat. Hemlagad falafel är bara ett exempel.

För 4 personer, 35 minuter

2 burkar kokta kikärtor (500 g)

1 tsk malen koriander

3 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1/2 tsk malen svartpeppar

bladen från 2-3 persiljekvistar

1 msk vetemjöl

rapsolja till stekning

Till såsen:

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl majonnäs

1 msk färsk alt. 1 tsk torkad mynta

salt

Att äta till:

pitabröd

blandad grönsallad med blad, gurka och tomat

fefferoni

1 rödlök

Gör så här:

1. Blanda matlagningsyoghurt, majonnäs, finhackad färsk alternativt torkad mynta och salt. Förbered salladsgrönsakerna och skiva rödlöken.

2. Spola kikärtorna i sil eller durkslag och låt dem rinna av. Lägg dem i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt koriander, spiskummin, salt, svartpeppar och persilja. Kör samman några sekunder. Strö över vetemjöl och kör allt till något som liknar en deg.

3. Rulla degen till valnötsstora bollar som trycks ihop något. Stek dem i rapsolja, cirka en minut per sida. Öppna pitabröden och peta in sallad, gurka och tomat och avsluta med några falafelbollar, rå rödlök, fefferoni och myntasås.