Fågelinfluensa i Danmark – tusentals änder avlivas

20 000 änder ska avlivas i Danmark efter fynd av fågelinfluensa. Bild: TT/Maja Suslin

20 000 änder ska avlivas i staden Holstebro på västra Jylland i Danmark. Vid en rutinkontroll upptäcktes fall av fågelinfluensa och därför har danska livsmedelsverket beslutat att samtliga änder i området ska avlivas.

Det handlar om fågelinfluensa av typen H5, och den är mild jämfört med andra varianter av sjukdomen. Den här sortens fågelinfluensa är oftast inte dödlig för djuren, men sjukdomen sprids och kan dessutom utvecklas och bli farligare.

Utöver att man avlivar samtliga änder i området så upprättas en säkerhetszon på en kilometer runt området där särskilda restriktioner gäller för djurhållare.

Enligt danska veterinärmyndigheten påverkar zonen endast privatpersoner som får flytta fjäderfän eller ägg ut ur zonen de närmaste tre veckorna.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46