Fågelevenemanget Tornens kamp slog rekord – biätare bland rariteterna

Biätaren på bilden är inte samma individ som sågs i Parikkala på lördagen. Bild: Mostphotos

Tornens kamp, Finlands största fågelevenemang, lockade fler deltagare än någonsin. Från ungefär 340 fågeltorn runtom i landet observerades 210 olika arter.

Den lekfulla tävlingen Tornens kamp, som går ut på att få syn på så många fågelarter som möjligt under åtta timmar, fick över 2 500 fågelentusiaster att klättra upp i fågeltorn på olika håll i landet för att pröva sina falkögon.

Lag i 340 fågeltorn antecknade sina observationer och rapporterade sin artlista till organisationen Birdlife Finland, som ordnade evenemanget för 25:e gången.

Vårflyttningen är i full gång, och på många håll blev artlistorna imponerande läsning. Flest arter, 116, observerades från fågeltornet i Sideby i Kristinestad. Sumpmarken Ruskis i Borgå kom tvåa med 111 arter.

Sammanlagt fick fågelskådarna ihop inte mindre än 210 olika arter. Den största rariteten var kanske en biätare, som hade förirrat sig till Parikkala i Södra Karelen. Biätaren är en sydlig häckfågel som i Europa främst förekommer på Balkanhalvön och i Medelhavsområdet.

Andra ovanligare gäster som sågs på flera olika håll var stäpphök, pilgrimsfalk, ägretthäger och spetsbergsgås.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning