Fågelevenemanget Tornens kamp slog rekord – biätare bland rariteterna

Biätaren på bilden är inte samma individ som sågs i Parikkala på lördagen. Bild: Mostphotos

Tornens kamp, Finlands största fågelevenemang, lockade fler deltagare än någonsin. Från ungefär 340 fågeltorn runtom i landet observerades 210 olika arter.

Den lekfulla tävlingen Tornens kamp, som går ut på att få syn på så många fågelarter som möjligt under åtta timmar, fick över 2 500 fågelentusiaster att klättra upp i fågeltorn på olika håll i landet för att pröva sina falkögon.

Lag i 340 fågeltorn antecknade sina observationer och rapporterade sin artlista till organisationen Birdlife Finland, som ordnade evenemanget för 25:e gången.

Vårflyttningen är i full gång, och på många håll blev artlistorna imponerande läsning. Flest arter, 116, observerades från fågeltornet i Sideby i Kristinestad. Sumpmarken Ruskis i Borgå kom tvåa med 111 arter.

Sammanlagt fick fågelskådarna ihop inte mindre än 210 olika arter. Den största rariteten var kanske en biätare, som hade förirrat sig till Parikkala i Södra Karelen. Biätaren är en sydlig häckfågel som i Europa främst förekommer på Balkanhalvön och i Medelhavsområdet.

Andra ovanligare gäster som sågs på flera olika håll var stäpphök, pilgrimsfalk, ägretthäger och spetsbergsgås.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning