Fågelbord kan sprida salmonella till barn

Domherrar är en av de småfåglar som sprider salmonella vid fågelborden, enligt den nya studien. Bild: Hasse Holmberg/TT

Småfåglar smittar både katter och människor med salmonella. Barn och äldre drabbas värst, visar en ny svensk studie.

Det finns ett tydligt samband mellan antalet småfåglar och antalet människor som drabbas av salmonella. Samma samband syns för katter. När antalet fåglar går upp drabbas fler människor och katter av salmonella, och vice versa. Det har forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige (SVA) och Folkhälsomyndigheten i Sverige visat i en ny studie.

Forskarna har även visat att katterna och människorna smittas av samma typ av salmonellabakterie som småfåglarna bär på, vilket pekar på att det rör sig om ett orsakssamband.

– Det gemensamma för de människor som smittas är att de antingen har fågelmatare eller katt. Eller både och, säger Elina Lahti, veterinär och epidemiologi vid SVA.

Tänkbara smittvägar

Forskarna tror att katterna smittas när de äter salmonellasmittade fåglar. Människorna smittas sedan av katterna – eller av salmonellasmittat fågelbajs när de hanterar fågelborden.

– Katter brukar vara renliga djur. Men när de har diarré och kräks är det lätt att smittan sprids till människor. För att undvika smitta gäller det att ha god handhygien, och gärna välja fågelbord där fåglarna inte kan bajsa på maten, säger Elina Lahti.

Studien visar att det främst är barn och gamla som smittas av de här fågelburna salmonellafallen, än så länge har forskarna ingen tydlig förklaring till varför.

TT: Går det att se om fåglarna vid fågelbordet är salmonellasmittade?

– Fåglarna kan faktiskt bära på smittan utan att visa några symtom. Men om de är sjuka så blir de ruggiga och flyger sämre. Katterna kan få diarré, feber och kräkningar. Men framför allt blir de nedstämda, apatiska och vill inte äta. Då ska man ta katten till veterinären, säger Elina Lahti.

I Finland får omkring 1 500 personer per år salmonella. De flesta smittas utomlands, bara kring 20 procent får smittan i Finland. En bråkdel av dem får smittan via fåglar eller katter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning