Därför tror partierna inte på effekten av tvång mot viruset: "Se på resten av Europa"

Munskyddstvång, vaccintvång, covidintygstvång? Flera partier tog ställning till det i MTK:s partiledardebatt.

Antti Lindtman, Iiris Suomela och Annika Saarikko diskuterade bland annat tvångsåtgärder i en debatt inför välfärdsområdesvalet, arrangerad av lantbruksproducenternas organisation MTK.
24.11.2021 13:37 UPPDATERAD 24.11.2021 16:33
Stödet för allehanda tvång är inte utbrett i Finland, även om det i den allmänna debatten dykt upp förslag om bland annat vaccintvång.
Mest går åsikterna isär om covidintyget och hur brett det ska användas i samhället.
De största partierna tog ställning till det under en debatt inför välfärdsområdesvalet, arrangerad av lantbruksproducenternas organisation MTK.
– Vi ska inte överskatta effekten av tvång. När man ser sig omkring i Europa så har det förekommit munskyddstvång och covidintygstvång på olika håll, men trots det har man inte undvikit en ny röd våg, säger Antti Lindtman (SDP).
Rikka Purra (Sannf) anser i sin tur att prat om mer tvång och att bredda användningen av covidintyget inte blidkar dem som är mest kritiska mot coronaåtgärderna, utan snarare kan förvärra läget. Hon säger att hon hoppas att folk tar vaccinet, men att det förblivit oklart vad intygets roll är mot spridningen, som kan ske ändå.
Purra anser också att människor själva tar ansvar.
– När jag sitter på Västmetron har jag noterat att folk inte kastade munskydden när tvånget tog slut, utan tvärtom blev de vanligare nu när läget förvärrades.
De grönas tillfälliga ordförande Iiris Suomela deltog nu i sin första valdebatt som partiledare. Hon försvarar bruket av covidintyget och anser att det är konstgjort att påstå att det skulle behandla till exempel restaurangbesökare orättvist.
– Det har alltid funnits begränsningar som tar hänsyn till den allmänna säkerheten. Inte kommer man in på krogen om man är alldeles för full, till exempel. Att nu ta upp den frågan är konstgjort.

"Det var en nyhet"

Centern har tidigare gått ut med ett vallöfte om att det ska finnas någon form av hälsostation i varje kommun. Inte fullfjädrade hälsocentraler, men partiets ordförande Annika Saarikko tillade att det bör finnas läkarmottagning.
– Om det inte finns en läkare där så betyder väggar och tak inget.
Inte heller i nuläget finns daglig läkarmottagning i alla kommuner.
Andra partier har formulerat sig mindre definitivt, och hänvisat till tjänster som rullande stationer och digital mottagning.
På MTK:s debatt sade Antti Lindtman att han stöder att det finns någon form av mottagning i varje kommun.
– Jag stöder att det i varje kommun ska finnas en mottagning på basnivå.
– Det är inte vad SDP sagt hittills. Det var en nyhet, kommenterade Saarikko.

ANDRA LÄSER