Fadern som gjorde sin dotter gravid döms till åtta års fängelsestraff för incestbrott

Tingrättens domare Markku Hämäläinen Liisa Männikkö och Johanna Savolainen. Rättsprocessen blev snabb i och med att 51-åringen erkände. Bild: Eeva Riihelä

Uleåborgs tingsrätt har dömt en 51-årig man som i åratal utnyttjade sin dotter sexuellt till åtta års fängelse. Mannen fälldes för grovt sexuellt utnyttjande av barn. Brottet begicks under åren 1999–2008.

Rätten konstaterar att offrets berättelse är trovärdig och pålitlig. Mannen dömdes även att betala 45 000 euro i ersättning till dottern.

Tingsrätten förkastade samtidigt mannens begäran att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Brottet var mycket skadligt för mannens dotter, som i dag är 26.

Dottern säger i telefon att domen delvis känns sorglig eftersom barnen gått miste om en del av sina rötter.

– Men jag känner mig lättad över att pappa aldrig kommer nära mina barn och att saken nu är slutbehandlad. Nu kan jag fortsätta med mitt liv, sade dottern efter domen.

Den dömda mannens advokat Kari Eriksson sade efter rättegången att han inte vet om domen kommer att överklagas.

– Jag ska träffa honom i morgon. Vi får se vad han vill göra, sade Eriksson.

Råd från voodoopräst

Den dömde Kouanda Seydou, 51, förklarade dåden med att han fått råd av en voodoopräst. Han uppgav att prästen uppgett att han skulle ligga med sin dotter för att bli rik.

Men rikedomarna uteblev och mannen uppger att han därför väntade några år och sedan fortsatte med övergreppen. Dottern tvingades genomgå tre aborter och födde ett svårt handikappat barn åt sin far.

Dottern uppgav att hon haft svåra skuldkänslor och haft mardrömmar.

– Jag hade självdestruktiva tankar, jag skar mig och jag har försökt strypa mig själv. Jag har också försökt skada mig med piller och alkohol och flera gånger övervägt att hoppa från någon hög plats.

Hon berättade tidigare för FNB att hon vill tala om sina tunga upplevelser för att ge mod åt andra övergreppsoffer.

Skyddsnätet fungerade inte

Förundersökningsmaterialet visar att det fanns flera tecken på att flickan utsatts för våld och att det gjorts en rad anmälningar till barnskyddet.

Redan 1995 gjorde en hälsovårdare en anmälan eftersom flickan hade en svullnad under ögat. Barnet hade berättat att hennes far hade slagit henne. Hälsovårdaren hade även bokat en tid hos rådgivningsläkaren och ringt upp en socialarbetare, men det finns ingen dokumentation om något besök på rådgivningen.

1996 var dagispersonalen oroad över flickans sexlekar. Hälsovårdaren tog på nytt kontakt med socialarbetaren.

Trots flera anmälningar omhändertog socialmyndigheterna inte flickan.

– Ingen vuxen frågade mig någonsin så att jag hade kunnat ge en vink om vad jag utsattes för hemma, sade kvinnan under förundersökningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03