Fackförbundet Jyty åker ut ur sina hus på Degerö – säljer rubb och stubb

Herrgården har varit lite av navet. Här har bland annat tv-serier spelats in. Bild: Dann Pettersson

Fackförbundet Jyty Metropoli måste lämna sitt rekreationsställe på Degerö och säljer i stort sett allt som är löst. Föreningen med sina cirka 3 000 medlemmar har inte längre råd med hyran.

– Det är synd att vi tvingas packa ihop, säger föreningens ordförande Kaisa Soininen.

Till fastigheterna hör flera byggnader, bland annat en vacker herrgård och mindre hus som stått till förfogande för föreningens medlemmar. Efter att staden bestämt att omförhandla hyrorna var det inte möjligt att fortsätta verksamheten.

Förbundsordföranden Kaisa Soininen säger att delar av lösöret kommer doneras. Det rör bland annat barnböcker. Bild: Dann Pettersson

– Staden förevisade det här området för vår förening redan före kriget och sedan flyttade vi in 1945 efter att ha gjort ett hyresavtal med staden. Avtalet innefattar tre områden. Ett vid Hundholmsvägen, där det finns ett för Hufvudstadsbladet intressant hus, ett på andra sidan viken där det finns tre villor och ett här vid godset, säger Soininen.

Till en början fanns fackförbundet Jyty till för stadens anställda. Nu är det ett obundet fackförbund som sorterar under Tjänstemannacentralorganisationen STTK. Till förbundet hör till största del offentligt anställda, bland de största arbetsgivarna är Helsingfors stad, Vanda stad och Palmia. Verksamheten på Degerö har gått i fackförbundets medlemsförening Jyty Metropolis regi.

Här är ett rum från övervåningen i ett av husen. Bild: Dann Pettersson

Husen på det lummiga området har fungerat som en oas där man kunnat fira semester, andas ut eller få tillflykt när inget annat varit möjligt, berättar Soininen.

– På somrarna har vi hyrt ut rum till våra medlemmar till ett förmånligt pris. Vissa har varit en vecka, andra har tillbringat hela sommaren här. Här har det funnits en alldeles speciell Stansviksanda, det har varit som ett eget kollektiv där man kunnat vara och njuta.

Den här typen av möbler kommer säljas den 18 september. Om det är patina du är ute efter, då har du kommit rätt. Bild: Dann Pettersson

Men i år har staden omförhandlat sina hyreskontrakt, vilket gjort det omöjligt för förbundet att fortsätta verksamheten.

Jyty har andra fastigheter utanför Helsingfors, enligt Soininen kommer man satsa på dem nu när tiden på Degerö är över.

Rubb och stubb

Inne i husen och ute i den lövrika trädgården känns det som att tiden har stått stilla. Rummen som stått till förfogande för övernattningar har kylskåp, många har radio och några har bildrörsteve.

Gardiner, bord, kylskåp, mattor – allt ska bort. Bild: Dann Pettersson

Det enda fackförbundet vet om framtiden är att de ska bort från Stansvik. Eftersom det inte finns något ställe att flytta till kommer så gott som allt lösöre att säljas.

– Tanken är att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas och därför kommer vi att satsa på ganska låga priser. Det rör allt från bestick till möbler, vitvaror och sängar. Det är gammalt och nytt, men inget antikt kommer att säljas. Under den första omgången fokuserar vi på bruksföremål.

Första försäljningsomgången är lördagen den 18 september. På förmiddagen ger man förbundets medlemmar förköpsrätt men marknaden är öppen för allmänheten från 13 till 15.

Köksgeråd i alla former kommer säljas. Bild: Dann Pettersson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning