Fackförbund: Kvinnor tjänar i genomsnitt 600 euro mindre i månaden

Enligt JHL:s ekonom borde Finland komma bort från uppdelningen av kvinnor och män i olika yrken. Bild: Emmi Korhonen

Fackförbundet JHL kräver lönetransparens på den finländska arbetsmarknaden för att minska på löneskillnader mellan kvinnor och män.

År 2020 förtjänade heltidsarbetande kvinnor i genomsnitt drygt 600 euro mindre i månaden jämfört med män, uppger Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL).

JHL publicerade på fredagen en utredning om hur man kan minska på löneskillnaderna mellan könen. Förbundet framhåller bland annat vikten av lönetransparens.

Enligt JHL borde förtroendemän få tillgång till hela personalens löner för att kunna ingripa i ogrundade löneskillnader.

"Enligt en kanadensisk undersökning steg kvinnornas löner mer och löneskillnaderna jämnades bättre ut på de arbetsplatser där medlemskap i fackförbundet var vanligare", säger Päivi Niemi-Laine, förbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Slopa uppdelning

Youssef Zad, JHL:s ekonom, säger att löneskillnaderna påverkas av många olika faktorer, vilket betyder att olika slags åtgärder behövs.

"I Finland borde vi till exempel komma bort från uppdelningen av kvinnor och män i olika yrken. Tillspetsat kan man säga att Finland behöver fler manliga sjukskötare och kvinnliga kodare, säger Zad i pressmeddelandet.

JHL framhåller också att anonym rekrytering kunde hjälpa kvinnor att avancera till uppgifter med högre lön. En sådan rekrytering gör det svårare att diskriminera arbetssökande utifrån kön.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning