Facken samlar krafterna

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Industriförbundet blir med sina 226 000 medlemmar en stark och strategisk aktör på arbetsmarknadsfältet.

Det nygrundade förbundet som är en fusion av Metall, industrifacket Team och Träförbundet har en viktig position i det finländska näringslivet eftersom medlemmarna representerar branscher som står för tre fjärdedelar av Finlands export.

Organisationsfältet på arbetsmarknaden utvecklas åt två håll. Fackorganisationerna går samman i större enheter, men bland arbetsgivarförbunden går rörelsen i motsatt riktning.

Både skogsindustrin och transportarbetsgivarna har beslutat att lämna industrins och arbetsgivarnas centralförbund EK.

Då EK inte längre ingår centrala arbetsmarknadsavtal försvagas också fackcentralen FFC eftersom det inte längre finns någon att sluta avtal med.

Planerna på en exportledd lönelinje som skulle gälla för hela arbetsmarknaden har inte skrinlagts trots att de första försöken gick om intet.

Teknologiförbundets vice vd Eeva Inkeroinen förnekar uppgifter om att exportsektorn redan skulle förhandla om lönerna. Men hon säger samtidigt att det skulle vara värt att ta upp förhandlingarna på nytt, och att en tidtabell borde göras upp senast i juni.

Lönerna blir den svåraste stötestenen i förhandlingarna. Facken har många gånger upprepat att det inte lägre kan bli fråga om någon nollinje. Arbetsgivarna varnar för kostnadsökningar som kan skada tillväxten, och finansminister Petteri Orpo gjorde regeringen till en part i diskussionen genom att säga att löneförhöjningarna borde ligga närmare noll än någon annan siffra.

Till det sade Industriförbundets nyvalde ordförande Riku Aalto från Metall ett bestämt nej.

Samtidigt höjer facken inom den offentliga sektorn rösten.

Lärarfackets ordförande Olli Luukkainen är missnöjd över att exportindustrin ska bestämma lönelinjen för alla andra. Den offentliga sektorn drabbades hårt av konkurrenskraftsavtalet, och Luukkainen talar nu om löneförhöjningar på flera hundra euro.

Upptrappningen inför avtalsförhandlingarna laddas med sedvanlig finländsk arbetsmarknadsdramatik.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning