Facebooks aktie rasade – bolaget har krisat en längre tid

Bild: Lehtikuva/Oli Scarff

Facebookaktien rasade för andra dagen i rad på torsdagen efter ett sämre delårsresultat än väntat. Detta medan användarantalet stagnerar i USA och Kanada och till och med sjunker i Europa.

Det sociala nätverkets börsvärde hann sjunka med häpnadsväckande 24 procent på onsdagen – det vill säga 129 miljarder euro. På torsdag fortsatte aktien sin dykning, och sjönk då med över 18 procent.

Facebook tappade nästan en fjärdedel av sitt värde efter rapporten – det största raset någonsin för ett amerikanskt börsbolag under bara en handelsdag. Det som särskilt upprör marknaden är de dystra framtidsutsikter som målas upp i bolagets kvartalsrapport.

– 25 juli 2018 kommer räknas som dagen som den stora techbubblan började spricka, skriver ekonomireporter Andreas Cervenka i Dagens Industri.

Orsaken till fallet är delvis kvartalsrapporten som visar att företagets tillväxt inte lyckades nå upp till förväntningarna som de har toppat i två års tid. Medan företagets vinst visserligen steg med 31 procent till 5,1 miljarder dollar och omsättningen ökade med 42 procent till 13,2 miljarder var resultatet var ändå lägre än analytiker väntat.

Facebook har krisat en längre tid nu. Kvartalsrapporten pekar på att företaget, efter kritik från många håll, har investerat stora summor i förbättring av användarsäkerheten. Detta efter den avslöjade spridningen av användaruppgifter till det numera nedlagda konsultbolaget Cambridge Analytica, och efter att EU skärpt sina bestämmelser kring integritet på nätet.

Användarantalet stagnerar

Facebook är beroende av att användarna nås av reklam på tjänsten och hela 70 procent av Facebooks reklamintäkter kommer från USA och Europa. I USA och Kanada har antalet användare slutat växa och stagnerat på 185 miljoner användare just nu. Användarna i Europa har börjat minska och ligger på 279 miljoner.

Tjänstens användarantal steg det här kvartalet med 11 procent från året innan – vilket är den sämsta siffran på över två år.

Tjänsten hade i slutet av juli 1,47 miljarder dagliga användare, när analytiker hade väntat sig 1,49 miljarder. Den trenden syns också i antalet månatliga användare, där analytiker hade förutspått 2,25 miljarder månadsanvändare, medan det egentliga antalet var något lägre med 2,23 miljarder.

Aktierna för teknologibolagen Netflix, Twitter, Apple och Amazon rasade på samma gång; om än inte lika lågt som Facebook. Flera analytiker tror att fallet kommer att ha långtgående konsekvenser för andra teknologibolag i industrin.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning