Facebookgrundaren Zuckerberg grillades i Bryssel – "förlåt"

VIDEO Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel. Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler.

Placerad vid ett runt bord i EU-parlamentet mötte Mark Zuckerberg på tisdagskvällen bland andra talman Antonio Tajani och gruppledarna från parlamentets politiska partigrupper.

Och precis som väntat fick de direkt en ursäkt.

– Det har blivit uppenbart under de senaste åren att vi inte har gjort tillräckligt för att förhindra att de verktyg vi byggt använts för att orsaka skada. Oavsett om det är fejkade nyheter, utländsk inblandning i val eller hur utvecklare på fel sätt använder folks uppgifter så har vi inte sett tillräckligt brett på vårt ansvar, sade Zuckerberg.

– Det var ett misstag och jag ber om ursäkt.

Frågor och svar

Samtidigt går han ändå noga igenom alla de åtgärder företaget har vidtagit för att bekämpa fejkade nyheter och falska konton. Och han betonar hur viktigt Europa är för Facebook.

– Min främsta prioritet har alltid varit det sociala – att knyta folk närmare varandra. Jag tror starkt på det vi gör.

Gruppledarna har tre minuter var på sig att ställa sina frågor – i hopp om att Zuckerberg ska hinna svara på allt.

– Är Cambridge Analytica ett isolerat fall eller bara toppen av ett isberg, undrar Manfred Weber från kristdemokratiskt konservativa EPP.

– Är du redo att helt följa de nya dataskyddsreglerna, frågar i sin tur Udo Bullmann från socialdemokratiska S&D.

Frågor och svar

Han gick sedan igenom de åtgärder företaget har vidtagit för att bekämpa fejkade nyheter och falska konton. Och han lovade att företaget ska gå ännu längre för att uppfylla EU:s nya dataskyddsregler, GDPR.

– Tre principer är centrala i GDPR: kontroll, öppenhet och ansvar. Vi har alltid delat de värderingarna och gett folk möjlighet att kontrollera vad de delar och vem de delar med, sade Zuckerberg, som sedan bombarderades med allehanda frågor under nästan en timme.

I sitt svarsinlägg ansåg han sedan bland annat att Facebook skattemässigt gör vad man ska.

– Vi betalar all skatt som lagen kräver att vi ska göra och vi har investerat starkt i Europa, hävdade Zuckerberg.

Svarar skriftligt

Han lovordade företagets användande av artificiell intelligens för att spåra fejkade nyheter och terrorpropaganda och tryckte på att man använder neutrala granskare för att exempelvis radera konton.

– Vi vill inte vara i ett läge där Facebook säger vad som är falskt eller sant. Vi arbetar med neutrala faktakontrollanter och vi är öppna med vilka de är, sade Zuckerberg.

Samtidigt lovade han att företaget inte gör några politiska värderingar av vilka åsikter som är ok.

Inte imponerad

– Vi ska vara en plattform för alla idéer. Det betyder att folk ska kunna komma till oss och utbyta åsikter från alla politiska sidor. Det är väldigt viktigt för mig, hävdade Zuckerberg – som avslutningsvis dessutom lovade att följa upp med skriftliga svar till alla frågor från ledamöterna på plats.

Utfrågningen av Mark Zuckerberg kan ses här:

Facebooks grundare Mark Zuckerberg vittnade i april inför USA:s kongress om hur användaruppgifter använts under presidentvalet 2016. Bild: Lehtikuva-AFP/Brendan Smialowski

Europaparlamentets talman Antonio Tajani och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg. Bild: Lehtikuva-AFP/John Tys

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00