Facebook, Whatsapp och Instagram fungerar igen

Benjamin Särkkä. Arkivbild. Facebook äger Whatsapp och Instagram. Arkivbild. Bild: Cata Portin

Användare hade problem med att komma åt sociala mediejätten Facebook och dess andra plattformar under måndagskvällen. I natt meddelade Facebook att deras tjänster är på väg tillbaka via Twitter.

Tiotusentals personer anmälde tekniska problem med Facebook, Messenger, Whatsapp och Instagram under måndagskvällen, uppger Reuters.

Nu verkar problemet vara löst. Facebook meddelade via Twitter att man är på väg tillbaka online vid tvåtiden natten till tisdag och på tisdagsmorgonen fungerar tjänsterna som vanligt igen.

Facebook har nästan tre miljarder användare globalt. I sms-tjänsten Whatsapp syntes problemet genom att meddelanden inte skickades eller kom fram. Facebook och Instagram hade samma problem.

Dessutom var det problem med uppdatering av flöden.

Konfigurationsfel

Orsakerna till nedgången var enligt Facebook försök att ändra konfigurationen i ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan Facebook-servrar.

– Det verkar som att det rör sig om ett DNS-problem, Domain Name System, sa Benjamin Särkkä, expert på cybersäkerhet till HBL under måndagskvällen.

Facebook äger Whatsapp och Instagram. Arkivbild. Benjamin Särkkä. Arkivbild. Bild: Olivier Douliery/Lehtikuva-AFP

Om du har en app i mobilen – Facebook, Whatsapp eller Instagram – försöker den konstant ladda nya meddelanden och information i bakgrunden. Men den efterfrågade informationen finns inte i servrarna.

– Min gissning är att någon på Facebook gjort ett konfigurationsfel. Just nu finns inget som tyder på ett yttre angrepp, säger Särkkä som själv märkte kaoset vid 21-tiden på måndagskvällen.

Om felet var det Särkkä pekar ut betyder det att Facebooks anställda inte kom åt interna mötesrum, chattkanaler eller ens sin e-post. Det kan vara anledningen till att problemet var så långvarigt.

Facebook havererade på ett liknande sätt tidigt förra året, påpekar Särkkä.

– Det är väldigt sällsynt, men det händer.

Störningarna började strax efter klockan 18.30 på måndagskvällen, enligt sajten Downdetector.

Haveriet tar sig uttryck även i aktiehandeln.

Klockan 21.45 finsk tid hade Facebooks aktievärde tappat nästan 6 procent – från 335 amerikanska dollar till 325.

Facebook är värt omkring 790 miljarder euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning