Facebook vill hjälpa dig begränsa din Facebookanvändning

Två teknologijättar lanserar nya tjänster för att hjälpa användarna hantera sina liv. Men kritiker dömer ut Facebooks nylansering som ett pr-trick, och säger att Googles nya svenska rösttjänst aldrig borde ha klarat sig igenom teststadiet.

Redan i juni kunde teknologisajten Techcrunch rapportera att "app-forskaren" Jane Manchun Wong, som är specialiserad på att avläsa koder i nya appar för att spåra upp hemliga testfunktioner, hade hittat spår som antydde att Facebook håller på att testa en ny funktion för sin Android-app. Funktionen som i testskedet kallas "Your Time on Facebook", låter användaren mäta den tid som hen surfar på Facebook-appen varje dag för att skapa sig en realistisk bild av sina egna surfvanor. En systertjänst för den Facebook-ägda appen Instagram ska också vara på väg, rapporterar Techcrunch.

Ta vara på din tid

Funktionen är inspirerad av initiativet "Time Well Spent", en ideell organisation grundad av den före detta Google-anställde Tristan Harris som sa upp sig från teknologijätten år 2016 i protest mot att den nya digitala teknologin, som han säger det, "kapar vår uppmärksamhet". Harris har ägnat sin organisation för att försöka motverka denna trend, och han har bland annat hårt kritiserat Facebooks affärsverksamhet och kallat den "kriminell". Hbl har skrivit mer om Time Well Spent i ett reportage tidigare i augusti.

I stället för att se Harris som ett hot tycks bolaget nu ha gått in för att kapa hans budskap:

– Vi jobbar hela tiden på nya sätt att se till att den tid du tillbringar på Facebook är väl använd, säger en talesperson för företaget till Techcrunch.

Malin Ekman på Svenska Dagbladet skriver i en kolumn att Facebooks välvilliga gest kan verka "snäll" vid första anblicken, men i grund och botten rör det sig om ett pr-trick och ett försök att förstärka sin egen makt: "Facebooks nya funktion framstår som ett uttryck för självbevarelsedrift i en industri som omprövar sina värderingar" är hennes omdöme.

Google släpper en ny tjänst i Sverige inom en snar framtid. Bild: Lehtikuva/AFP/Loic Venance

Google släpper svensk rösttjänst

Också Google släpper en ny tjänst i Sverige inom en snar framtid. Det handlar om en svenskspråkig version av röststyrningstjänsten Google Assistant, på svenska kallad Google Assistent. Verktyget är, precis som Apples motsvarighet Siri, ett sätt för användaren att kontrollera sin telefon eller surfplatta med röstkommandon för att till exempel utföra sökningar, besöka hemsidor eller öppna program. Andra aktörer som butikskedjan Ica eller klädjätten H&M har också tagit fram sina egna röstkommandoappar i samarbete med Google som bygger på samma teknologi. På den amerikanska marknaden har både den engelskspråkiga varianten Google Assistant och andra verktyg som till exempel Amazons Echo-högtalare funnits redan en längre tid.

Google-assistenten har dock bemötts av ganska ojämn och sträng kritik. Mimi Billing som skriver för Dagens industri säger att appen spelat musik av artisten Ken Ring då hon bett den ringa mamma, och att det är "en gåta" för henne att den klarat sig igenom teststadiet. Karl Anders Lindahl på nyhetssajten Nyheter24 ger assistentens röststyrda tolkfunktion gott betyg, men säger att den i slutändan känns lite "onödig".

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00