Facebook tappar fejset

Bild: Emmanuel Dunand

Samlade personuppgifter på Facebook hamnar i fel händer, men bolaget verkar närmast två sina händer.

En kvarts miljon Facebookanvändare i USA gav uppgifter om sig själva genom att mot en viss summa ladda ner och använda en app för personlighetstest. Då de loggade in med sina Fb-konton fick bolaget som stod bakom det hela och dess uppdragsgivare Cambridge Analytica samtidigt tillgång till information om alla deras Facebookvänner, sammanlagt 50 miljoner. Informationen användes i Donald Trumps valkampanj. Det här strider mot Facebooks regler.

Cambridge Analytica tycks vara ett kapitel för sig. Brittiska Channel 4 har avslöjat via hemliga inspelningar med företagets chefer att bolaget inte skyr några som helst medel för att hjälpa sina kunder.

Men det som den stora allmänheten, eller åtminstone drygt två miljarder människor med Facebookkonto, borde vara uppmärksamma på är vad Facebook är och gör.

Att samla in data om användarna är hela företagets affärsidé. Informationen om var fjärde människa i hela världen intresserar många företag och organisationer. De är beredda att betala stora summor till Facebook för att få information om en viss grupp. Och Facebook täljer guld. Men det finns regler för vad bolaget får sälja och om information läcker ut på till exempel det sätt som skedde i fallet Cambridge Analytica har det inte gått rätt till. Det har brustit i säkerheten.

Facebooks respekterade säkerhetschef Alex Stamos har avgått, men det är inte ett tecken på att Facebooks ledning har dragit sina slutsatser om vem som bär skulden till sprickor i datasäkerheten. Det är snarare ett tecken på att Stamos är missnöjd med hur bolagets ledning har sett på säkerhetsfrågor och hur bolaget har hemlighållit att vissa mörka aktörer har kunnat utnyttja Facebook och dess användare för tvivelaktiga ändamål.

Facebook lär ha känt till läckage av uppgifter redan tidigare utan att reagera. Nu kan Mark Zuckerberg och hans bolag inte bara fortsätta tiga. Den förtroendekris bolaget hamnat i fördjupas ytterligare om det visar sig att man inte inser allvaret, tar sitt ansvar och presenterar åtgärder för att öka dataskyddet.

Strängare dataskyddslagar blir resultatet av de avslöjanden som nu rullas upp framför oss och det kan klämma åt Facebook oberoende av om de fortsätter att vara passiva eller inser sitt enorma ansvar.

Den nya tekniken ger många fördelar, men det får inte ske på bekostnad av människors säkerhet och trygghet.

Facebook riskerar nu böter i miljardklassen. Värre är ändå det förlorade förtroendet, vilket marknaden har reagerat på och aktiekursen har rasat. Redan tidigare har spridningen av falska nyheter på Fb tärt på förtroendet.

Det som nu händer lämnar inte heller andra it-jättar såsom Google och Twitter oberörda. Det är dags att rensa upp i nätdjungeln och avskaffa djungelns lag. Pengar och makt får inte vara allenarådande i den digitala världen.

EU inför i vår nya lagar för att skydda nätanvändarnas persondata och siktar också på förändringar i beskattningen så att de stora digitala aktörerna inte kan slinka undan all skatt.

För den vanliga nätanvändaren gäller att komplettera den gamla regeln som uppmanar en att tänka efter innan man uttalar sig. I dag gäller det också att tänka efter innan man lägger ut sig eller bara klickar.

Det kanske börjar gå upp för oss alla nu att vi har varit naiva då vi har delat med oss våra intressen, politiska åsikter, kopplingar och nätverk. De foton vi har lagt ut är en mycket liten del av den bild av oss själva vi har skapat genom alla uppdateringar och alla klick som tester och tävlingar av olika slag har lockat fram hos oss.

Vi kan genom några enkla ingrepp i våra egna Facebookinställningar begränsa den information som vi tillåter att sprids om oss själva via vår aktivitet på Facebook. Om vi är osäkra på vad Facebook gör med våra uppgifter och vem de säljer dem till så kan vi också lämna hela sällskapet.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning