Facebook stoppar Gardell-inlägg – återuppstod på torsdagseftermiddagen

Jonas Gardell. Arkivbild. Bild: Cata Portin

Facebook har tagit bort ett inlägg av Jonas Gardell, sedan han delat en omtalad bild där polisen tvingar en kvinna i Nice att ta av sig sin hijab. "Helt absurt", kommenterar författaren.

Till bilden hade Gardell skrivit: "Män vill tvinga kvinnor ta på sig kläder. Män vill tvinga kvinnor ta av sig kläder. Enda gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor".

Lokala förbud i Frankrike mot burkini, ett täckande badplagg, har fått hård kritik.

Inlägget hade över 30 000 gillanden när Facebook tog bort det med motiveringen att det stred mot deras regler.

"Oj! Min förra statusuppdatering censurerades av FB för att den inte följde FB:s gemenskapsregler", skriver Gardell i ett nytt inlägg som på torsdagsförmiddagen hade delats över 4 000 gånger.'

Inlägget försvann också från de personers sidor som delat det, men på torsdagseftermiddagen var inlägget plötsligt synligt igen.

På torsdagseftermiddagen var inlägget plötsligt synligt igen. Bild: Facebook/Skärmdump

Kvar på Instagram

"Facebook är helt absurt. Det får passera att folk kallar mig bögjävel och kvinnor för horor, men en nyhetsbild från en badstrand där poliser ska tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja censureras", kommenterar Gardell i ett mejl.

Samma inlägg fick däremot vara kvar på Twitter och Instagram, där det gillats tusentals gånger. Gardells pr-ansvariga Helena Iles tycker att det hela är väldigt märkligt, eftersom bilden har förekommit på många andra håll:

– Det är konstigt att den finns på vissa ställen men inte får finnas på Jonas Facebook, säger hon till TT.

Stoppats tidigare

Och detta är inte första gången Gardells inlägg plockas bort. 2012 utsågs han till årets svensk, vilket han kommenterade: "Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer svenskt än Årets svensk? En bög som är gift med en invandrare?". Efter några timmar försvann statusraden, varpå Gardell i ett nytt inlägg utbrast: "Helt obegripligt! Har Facebook blivit helt galna?".

TT söker Facebook för en kommentar.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning