Facebook på Nordeas svarta lista

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Nordea har beslutat att inte längre låta bankens hållbara fonder köpa aktier i det sociala nätverket Facebook. Karantän tills vidare gäller för Facebook-investeringar, enligt storbankens hållbarhetschef Sasja Beslik.

Nordeas beslut kommer sedan brittiska myndigheter inlett en utredning av hur Facebook har agerat i samband med att personlig användarinformation från det sociala nätverket har använts av det omstridda bolaget Cambridge Analytica.

De tryckte på köpknappen

Turbulensen kring Facebook-aktien har varit stor, med ett kursras på Nasdaqbörsen på 9 procent på två handelsdagar. Enligt nätmäklaren Avanza, med drygt 3 500 kunder som äger Facebook-aktier, är Facebook den senaste veckans mest nettosålda amerikanska aktie.

Antalet Avanza-kunder som handlat Facebook-aktier har varit tio gånger högre än normalt de senaste dagarna, enligt nätmäklarens sparekonom Johanna Kull.

– Spararna har konsekvent nettosålt Facebook i hela februari och mars. Men den 19 mars, då kursraset på 6 procent kom, tryckte de på köpknappen i stället, säger hon till TT.

Köpvågen mitt i kursraset kan enligt Kull handla om att många av Avanzas Facebook-ägare såg ett bra köpläge eller har kortsiktiga strategier, där de tjänar pengar på kraftiga kursrörelser.

Stora frågetecken

Sasja Beslik skriver på Twitter att Nordeas beslut att svartlista Facebook-aktien motiveras av de avslöjanden som gjorts och den turbulens som har uppstått kring Facebook, som slår mot allmänhetens syn på bolaget och skapar en ökad risk för skärpt reglering av sociala nätverk.

– Vi sätter Facebook i karantän då det finns ett antal stora frågetecken som är rätt stora och som vi inte kan svara på, därför att vi inte får några svar från bolaget, säger han till TT.

Enligt Beslik har Nordea, vars fonder sitter på Facebook-aktier, träffat företrädare för Facebook i New York.

Karantänen för Facebook-aktier gäller inte andra Nordea-fonder, som förvaltas utan hållbarhetskriterier.

– De andra fonderna har inte den typen av strikta kriterier, säger Beslik

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33