Facebook lämnar för första gången över data om näthatare till Frankrike

Facebooks vd Mark Zuckerberg och Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild. Bild: Christophe Petit Tesson/Pool via AP

För första gången någonsin har Facebook gått med på att lämna över information om franska Facebook-användare som sprider näthat.

– Det här är stora nyheter, det innebär att den juridiska processen kan fortgå som vanligt. Det är väldigt viktigt, de gör det bara för Frankrike, säger Cédric O, Frankrikes digitaliseringsminister, till Reuters.

Facebook har tidigare samarbetat med det franska rättssystemet och delat med sig av IP-adresser och andra uppgifter från användare som kopplats till terrorism eller våldsbrott efter begäran från franska domstolar. Nu utvidgas samarbetet till att gälla konton som sprider homofobiskt, rasistiskt eller antisemitiskt material.

Läs också: Facebook förbjuder stöd till vit nationalism

Beslutet kommer efter möten mellan Facebooks grundare Mark Zuckerberg och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning