Facebook har stoppat miljontals terrorinlägg

Facebook har raderat fler än 26 miljoner inlägg som kan knytas till terrorgrupper som al-Qaida och IS under de senaste två åren. Arkivbild. Bild: Richard Drew/TT-AP

Facebook har raderat fler än 26 miljoner inlägg som kan knytas till terrorgrupper som al-Qaida och IS under de senaste två åren.

Facebook ska även ha stängt av fler än 200 vit makt-organisationer från plattformen, enligt ett pressmeddelande.

Medieplattformen samarbetar även med rättsvårdande myndigheter i USA och Storbritannien för att komma över videomaterial från träningstillfällen med skjutvapen, som ska användas till att utveckla mjukvara som upptäcker om en användare livesänder ett terrordåd.

Frågan aktualiserades i och med terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland den 15 mars i år. Den högerextrema gärningsmannen filmade då sig själv samtidigt som han sköt ihjäl 51 personer som besökte två av stadens moskéer. Videon och bilderna från attacken delades av flera miljoner användare på sociala medier.

Facebook skriver i pressmeddelandet att plattformen hänvisar användare till en avhopparorganisation om de söker på ord som kan knytas till vit makt-rörelser.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning