Facebook bad om förlåtelse och fick marknadens försiktiga välsignelse

Bild: EPA / SHAWN THEW

Facebookchefen Mark Zuckerberg frågades ut i nästan fem timmar i USA:s senat. På det stora hela verkar han ha lyckats med det han skulle.

Sedan det framgick, för en månad sedan, att personliga data från 87 miljoner Facebookanvändare blivit tillgängliga för de politiska konsulterna på Cambridge Analytica, har företagets marknadsvärde rasat. I allmänhetens ögon har Facebook inte bara försummat sin skyldighet att skydda användarnas integritet, utan också tillåtit sig att användas som ett verktyg för rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Mot denna bakgrund hade Facebooks grundare och verkställande direktör Mark Zuckerberg inget annat val än att, för första gången sedan han startade Facebook 2004, bänka sig inför ett kongressutskott för utfrågning.

Zuckerberg, som ofta beskrivits som socialt aningen obekväm, klarade sig hyfsat genom den första grillningen i senaten. En ny väntar i dag i representanthuset. Efter en viss nervositet i början slappnade han av och gjorde ett ledigare intryck. Den första uppgiften var att be om ursäkt på ett sätt som verkade genuint. Och det gjorde han. Efter att ha upprepat företagets ideologiska huvuduppdrag, att ge människor över hela världen ett forum att mötas på, erkände Zuckerberg att hans bolag också blivit ett verktyg för skadlig verksamhet.

– Det är tydligt att vi inte gjorde tillräckligt för att hindra att dessa verktyg användes i skadligt syfte. Det gäller både falska nyheter, utländsk inblandning i våra val och spridning av hatisk retorik.

– Vi såg inte på vårt ansvar i ett tillräckligt brett perspektiv och det var ett stort misstag. Det var mitt misstag och jag ber om ursäkt för det, sa Zuckerberg i sitt öppningsanförande.

Det näst viktigaste uppdraget var att försöka övertyga omvärlden att bolaget är rustat för en kamp mot aktörer som vill missbruka Facebook.

– Det är en kapprustning, sa Zuckerberg med hänvisning till ryska aktörer som använt sig av falska identiteter för att sprida strategisk information på Facebook. Facebookchefen lovade att bolaget investerar i nya verktyg, bland annat artificiell intelligens, för att bättre hindra dylik aktivitet inför kommande val, inte bara i USA utan runtom i världen.

Zuckerberg fick också försäkra senatorerna om att bolaget gör en fullständig utredning över personliga data som hamnat på villovägar i samband med Cambridge Analytica skandalen. Facebooks egna regler ska skärpas och tusentals appar ska undersökas för att säkerställa att hanteringen av användarnas personliga information hanteras korrekt. Att Facebook inte informerat omvärlden tidigare om vad som skedde med Cambridge Analytica ångrade Zuckerberg djupt.

I många fall verkade den ålderstigna panelens frågor okunniga och klumpiga, och ofta valde Zuckerberg att inte svara på frågor, med hänvisning till att han inte visste svaret. Den delen av Zuckerbergs uppträdande gjorde föga för att förstärka förtroendet för Facebook. Men i det stora hela lyckades Facebookchefen med det han gav sig ut för att göra och marknaden reagerade med att ge Facebooks aktie ett lyft på 4,5 procent.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03