Facebook avslöjar fejkkonton inför USA-val

Facebook har rensat bort 32 fejkkonton som man misstänker har försökt påverka mellanårsvalet i USA. Arkivbild.Bild: John Minchillo/AP/TT

Facebook har rensat bort 32 konton som man misstänker har försökt påverka mellanårsvalet i USA, meddelar företaget. Det handlar om konton på både Facebook och Instagram som är inblandade i "koordinerat icke-autentiskt beteende", enligt företaget.

– Vi är fortfarande i ett tidigt stadium av vår utredning och har inte alla fakta – inklusive vem som kan ligga bakom detta, meddelar Facebook.

Det går inte att se om kontona har en koppling till Ryssland – som anklagats för att ha använt plattformarna för att sprida desinformation inför presidentvalet 2016 – även om det är möjligt, enligt Facebook.

New York Times rapporterade tidigare under dagen att Facebook har avslöjat en politisk kampanj med syftet att påverka utgången av mellanårsvalet som hålls i november i USA.

De nu raderade kontona har skapats mellan mars 2017 och maj 2018, och upptäcktes för två veckor sedan. Annonserna på dessa har betalats i amerikanska och kanadensiska dollar.

Minst 290 000 följare har följt åtminstone ett av kontona. Ämnet för kontona har varit sociala frågor som splittrar väljarna, enligt tidningen.

Upptäckten gjordes i samband med en större utredning av otillbörlig politisk påverkan via fejkkonton på plattformarna, som Facebook gör.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00