Facebook avslöjar fejkkonton inför USA-val

Facebook har rensat bort 32 fejkkonton som man misstänker har försökt påverka mellanårsvalet i USA. Arkivbild. Bild: John Minchillo/AP/TT

Facebook har rensat bort 32 konton som man misstänker har försökt påverka mellanårsvalet i USA, meddelar företaget. Det handlar om konton på både Facebook och Instagram som är inblandade i "koordinerat icke-autentiskt beteende", enligt företaget.

– Vi är fortfarande i ett tidigt stadium av vår utredning och har inte alla fakta – inklusive vem som kan ligga bakom detta, meddelar Facebook.

Det går inte att se om kontona har en koppling till Ryssland – som anklagats för att ha använt plattformarna för att sprida desinformation inför presidentvalet 2016 – även om det är möjligt, enligt Facebook.

New York Times rapporterade tidigare under dagen att Facebook har avslöjat en politisk kampanj med syftet att påverka utgången av mellanårsvalet som hålls i november i USA.

De nu raderade kontona har skapats mellan mars 2017 och maj 2018, och upptäcktes för två veckor sedan. Annonserna på dessa har betalats i amerikanska och kanadensiska dollar.

Minst 290 000 följare har följt åtminstone ett av kontona. Ämnet för kontona har varit sociala frågor som splittrar väljarna, enligt tidningen.

Upptäckten gjordes i samband med en större utredning av otillbörlig politisk påverkan via fejkkonton på plattformarna, som Facebook gör.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning