Facebook: 87 miljoner användare i USA berörs

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Arkivbild. Bild: Lehtikuva / AFP / Josh Edelson

Enligt Facebook kan personliga uppgifter från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare i USA – långt många fler än vad som tidigare sagts – ha hamnat hos det politiska konsultbolaget Cambridge Analytica.Facebook medger också att inlägg och bilder som användare delar via meddelandeappen Messenger skannas.

Det är Facebooks tekniske chef Mike Schroepfer som kommer med uppgifterna om att det kan handla om 87 miljoner Facebookanvändare i USA. Tidigare har det sagts att det rör sig om drygt 50 miljoner användare.

Facebook medger också att företaget skannar innehållet i meddelandeappen Messenger. Syftet är enligt Facebook att säkra att företagets regler följs.

Innehållet granskas automatiskt med samma verktyg som Facebook använder för att granska innehållet på det sociala nätverket, uppger bolaget för Bloomberg.

Frågor kring hur privata meddelanden hanteras väcktes sedan grundaren och vd:n Mark Zuckerberg i en intervju nyligen berättade hur Facebook upptäckt och stoppat försök att skicka "sensationella" meddelanden via Messenger.

Facebook har fått häftig kritik efter avslöjandena om Cambridge Analytica, som jobbade för Donald Trumps presidentkampanj 2016.

Utfrågning i senaten

Zuckerberg kommer att vittna inför utskott i den amerikanska kongressen i nästa vecka med anledning av dataskandalen.

En utfrågning i senaten kommer att genomföras den 10 april, och han har tidigare lovat att komma till en utfrågning i representanthuset dagen efter.

– Det här förhöret kommer att vara ett viktigt tillfälle att kasta ljus över dataintegritetsfrågor och hjälpa alla amerikaner att bättre förstå vad som händer med deras personliga information på nätet, säger ordföranden för representanthusets energi- och handelsutskott, republikanen Greg Walden, och demokraten Frank Pallone i ett uttalande.

Facebook är i blåsväder efter uppgifter om att det brittiska företaget Cambridge Analytica i strid med dataintegriteten olovligen ska ha sparat ner personlig information om tiotals miljoner amerikanska Facebookanvändare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning