"Alla kroppar är strandkroppar"

En dag tog Linda-Marie Nilsson mod till sig och lade ut en semesterbild på sig själv från stranden. Den kom att spridas över hela världen – så ovanligt är det med bikinibilder av lite större kvinnor. I dag arbetar hon helhjärtat för att alla ska få känna sig nöjda med sina kroppar.– Alla storlekar är vackra, säger hon.

Linda-Marie Nilssons dröm är att en kropp bara ska få vara en kropp. – Vi ska få vara olika utan att det behöver vara en grej, säger hon.
Linda-Marie Nilsson är född 1991. Hon har tusentals följare på Instagram och har nyss skrivit sin första bok Så lärde jag mig att älska min kropp. När Linda-Marie var liten var det bra att växa. Hon kände sig stolt över sig själv och var en glad tjej. När hon var tio år undrade en bekant till familjen om hon verkligen skulle ta en portion mat till vid middagen. Någonstans där började hon bli medveten om att hennes kropps storlek kunde vara ett problem. Redan när hon var tolv år var det svårt att hitta kläder i samma butiker som kompisarna.
– Jag kände mig utanför. Vågade inte ha kalas eller fest när jag fyllde år för jag var rädd att ingen skulle komma.
Linda-Marie var övertygad om att hon behövde banta för att bli lycklig.
– Jag vägde mat på brevvåg och gick ned i vikt några gånger, problemet var att jag aldrig var nöjd med min kropp då heller.

En duktig flicka

Linda-Marie kompenserade genom att vara en duktig flicka – bäst i skolan, bästa flickvännen, bäst på jobbet. Det var alltså ingen slump att just hon blev utbränd och sjukskriven redan som 24-åring. Men sjukskrivningen blev samtidigt startskottet på något nytt. Hon började fundera över kraven hon hade på sig själv och insåg att det inte var kroppen som behövde förändras. Problemet satt i huvudet.
Linda-Marie började ett inre arbete för att acceptera sig själv. Så fort hon är på väg att tänka en negativ tanke om sin kropp, till exempel vad trött jag ser ut, ändrar hon den till vad roligt jag ser ut att ha haft.
I dag är hon en del av en världsomspännande kroppspositiv rörelse. Samma kropp som hon en gång hatade använder hon för att representera alla som känner igen sig. Linda-Marie tipsar om var man kan hitta kläder, badkläder och underkläder för alla storlekar och poserar gärna själv.
– När jag växte upp och såg en bild på någon som såg ut som mig var det alltid någon som skulle göras om. Nu vill jag använda min kropp till att visa att man visst kan vara nöjd precis som man är.
När Linda-Marie Nilsson lade ut en semesterbild på sig själv från stranden kom den att spridas över hela världen. Så ovanligt är det med bikinibilder av lite större kvinnor.

En helt vanlig bild

Uppenbarligen är det exakt det budskap som många har längtat efter. Hennes första bikinibild var läskig att lägga ut på Facebook, men den fick genast en enorm spridning. Hon gjorde 50 intervjuer och hamnade på omslaget av brittiska The Sun, trots att det var 2012 och OS i London pågick samtidigt. Tacksamma kvinnor från hela världen hörde av sig.
– Det var både tioåringar som inte ville vara med på idrotten och 75-åringar som berättade att de inte hade vågat gå till stranden på 50 år.
Även om Linda-Marie var glad över uppmärksamheten gjorde den henne också ledsen.
– Det enda jag hade gjort var att ta en helt vanlig bild på mig själv, precis som många andra gör.
Linda-Marie Nilsson har skrivit boken Så lärde jag mig att älska min kropp.

Älskar sin kropp

Sex år har gått. Linda-Marie har fortsatt lägga ut bilder på sig själv och hon får en strid ström av meddelanden från kvinnor.
– Många känner att de måste förändra sina kroppar innan de kan visa sig. De följer inte med sina vänner på solresor eftersom de skäms.
Men Linda-Marie älskar sin kropp och sprudlar av livslust. Budskapet är tydligt – det är dags att älska sin kropp precis som den är!
Numera tycker hon att det är kul att gå till stranden.
– Jag vet hur svårt det kan kännas. Men du ska aldrig välja bort glädje eller be om ursäkt för din kropp. Tänk fina tankar om dig själv och njut av livet!

Trivs på stranden

Glid runt hemma och gör vardagssysslor i badkläder. Säg till dig själv hur fin du är varje gång du tittar ned på din kropp eller möter dig själv i en spegel.
Sök kroppspositiva bilder på Instagram och låt dig inspireras av andra som liknar dig.
Undvik att ta med dig tidningar till beachen som handlar om ”strandkroppar” eller som har badklädesannonser med retuscherade idealkroppar.
Välj aldrig bort glädje! Du kommer att ångra dig om du stannar hemma i stället för att njuta av solen och vattnet.
Hitta en fin bikini eller baddräkt som du känner dig bekväm i, kanske i en specialbutik.
Sluta fundera på vad andra eventuellt ska tänka om dig. Alla andra är redan för upptagna med att fokusera på hur de själva ser ut för att hinna tänka på dig.
Var uppmärksam på hur du pratar om din egen kropp och om andras kroppar, i verkligheten och i sociala medier.
Ge aldrig hälsoråd som handlar om vikt, kropp eller utseende till dina vänner om de inte uttryckligen har bett om det.
Gå inte till klädaffärer där du vet att storleksutbudet är begränsat för att shoppa tillsammans. Det kommer bara att få din vän att känna sig utanför och ledsen.
Sätt ned foten om någon beter sig illa mot din vän på nätet eller på riktigt.
Misstänker du att din vän har en ätstörning eller på något sätt mår dåligt över sin kropp? Prata med vännen själv, samt vännens familj eller anhöriga.
ANDRA LÄSER