Om du är ute när det åskar kan du "göra dig liten" i skogen

Tre personer träffades av blixten i Norge, endast en överlevde. Vad ska man göra om man, likt kvinnorna i Norge, är på ett berg och det börjar storma? Vi frågar Terhi Laurila som är forskare på Meteorologiska institutet.

Havet är en av platserna man borde undvika om det stormar.
I söndags råkade tre kvinnor i Norge ut för en riktig mardrömssituation. När de vandrade i de norska fjällen drog en storm in och blixten slog ned. Två av kvinnorna omkom medan den tredje fördes svårt skadad till sjukhus.
Enligt Terhi Laurila, forskare på Meteorologiska institutet, räknar man med ungefär 130 000 blixtnedslag varje år i Finland. Ett år som sticker ut är 2018, då 290 788 blixtnedslag registrerades. Som jämförelse registrerades 69 388 blixtar under det gånga året.
– Att någon träffas av en blixt är väldigt ovanligt i Finland. Det händer i genomsnitt en gång vartannat år, säger Laurila.
Läs också: Två döda i blixtnedslag i Norge
Var personerna i Finland har befunnit sig när de träffats av blixten vet Laurila inte.
– Jag tror inte att det finns någon statistik på det men det skulle vara intressant att veta.

Att man helst inte ska röra sig utomhus när det stormar vet de flesta. Vad ska man då göra om man redan är ute?

– Det bästa man kan göra är att söka sig in, antingen i ett hus eller en bil. Bilar är säkra. Om man inte kan göra det så ska man se till att man inte är det högsta objektet.
Laurila påpekar att det är därför platser som åkrar och berg är farliga.
– Det är bra om du kan gå till en skog för skydd, där ska du göra dig så liten som möjligt. I en skog är det också viktigt att inte stå direkt under ett stort träd.

Det bästa sättet att undvika att bli träffad av blixten är alltså att röra sig bort från öppna områden. Vilka väderfenomen ska man vara uppmärksam på?

– Åskan är förstås ett klart varningstecken. Om man hör åska borde man förflytta sig. Ett annat tecken är moln som ser stora och hotfulla ut, från dem kan det börja blixtra.
Ifall man ser en blixt kan man räkna sekunderna tills man hör åskan. Det tar cirka tre sekunder för ljudet att röra sig en kilometer. Om man dividerar mängden sekunder med tre mellan blixten och åskan så får man distansen mellan en själv och blixten i kilometer.
Laurila rekommenderar även att hålla ett öga på väderleksrapporten och Meteorologiska institutets prognoser.

Enligt Meteorologiska institutet är förutsättningarna för åska högre vid varmt väder. Är åska något som vi i så fall kommer se mera av i och med klimatförändringen och de varma somrarna?

– I nuläget är det svårt att säga om det kommer att förändras. Det man kan säga är att blixtarna inte har blivit fler i antal men möjligtvis starkare.

Gör så här om en åskby närmar sig

Uppskjut resor om möjligt. Ta med varma friluftskläder, mat och dryck om en bilfärd är nödvändig.
Bege dig inte ut på sjön.
Ladda mobiltelefonen, ha dricksvatten till hands samt granska ficklampsbatterierna i tid.
Ta in utemöbler och andra lösa föremål från gården.
Stäng fönster och dörrar, glöm inte balkongglasen.
Håll husdjuren inne.
Kör bilen under tak eller bort från närheten av träd.
Glöm inte att kontrollera båtarnas förtöjningar.
Källa: Meteorologiska institutet

ANDRA LÄSER