Fabriken blev finländsk oas i Las Palmas

Flera våningar. Från balkongen hälsar Sirkku Hölttä och Mikael Westermarck välkommen till den gamla chokladfabriken som renoverats till bed & breakfast. Bild: Annika Goldhammer

Från förfallen före detta chokladfabrik till Kanarieöarnas häftigaste bed & breakfast. Det finska arkitekt- och designerparet Sirkku Hölttä och Mikael Westermarck har skapat drömtillvaron på Gran Canaria.

Kanarisk innergård. Gästerna välkomnas först av ett kaklat golv, en porlande brunn och mycket grönväxter. Bild: Annika Goldhammer

Jag har just släppts in genom de olivgröna entrédörrarna och mötts av en traditionell kanarisk innergård med kaklat golv, porlande brunn och urban djungelkänsla. Det är kärlek vid första ögonkastet.

Bakom ytterligare en dörr gömmer sig mitt rum, "Mini". Det är den minsta lägenhet jag någonsin sett, men också den smartast planerade. På 11 kvadratmeter ryms såväl kök som minibadrum, bord, två stolar och soffa. En trappa upp gömmer sig ett rymligt sovloft.

Helsingforskonst. Ovanför sängen i ett av rummen hänger "Livets maskerad", en målad duk som Sirkku Hölttä hittade slängd utanför Svenska teatern i Helsingfors för många år sedan. Bild: Annika Goldhammer

En spiraltrappa i trä leder upp till andra och tredje våningen. På den andra väntar The Old Chocolate Factorys bed & breakfast, fem rum inredda efter fem olika teman. Här kan man till exempel välja mellan "Vatican" där man sover under en vävnad av Påven, "Versailles" med svarta silkesgardiner och kristallkrona eller "Balcony" som är ett ljust rum med en liten balkong och en enorm illustrerad canvas med texten "Livets maskerad" ovanför sängen.

– Jag hittade den målade duken slängd utanför Svenska teatern i Helsingfors när jag studerade på Konstakademin. Jag har sparat den sedan dess men inte haft någon plats att hänga den på förrän nu, säger Sirkku Hölttä, som driver The Old Chocolate Factory tillsammans med sin man Mikael Westermarck.

Stod tomt i 30 år

Hon jobbar som inredningsdesigner, han som arkitekt. En svårslagen kombination, särskilt om man blir erbjuden att köpa ett nedgånget hus i Vegueta, Las Palmas gamla stad. I huset fanns tidigare stadens första chokladfabrik, men när paret fick erbjudande att ta över det hade det stått övergivet i 30 år.

– Det var det mest deprimerande hus jag någonsin sett, säger Sirkku. Det var som en ändlös labyrint utan ljus eller fönster, nästan bortom räddning.

Luft och ljus. Alla rummen har inte fönster utåt som här, men då finns det alltid möjlighet att ta in ljus ovanifrån via glastaket. Bild: Annika Goldhammer

Det är svårt att tänka sig när man ser huset i dag. Även om fyra av rummen som hyrs ut saknar exteriöra fönster är det ändå ett hus som flödar av ljus och värme, mycket tack vare det nya glastaket högst upp i huset som paret satt in. De har renoverat huset själva med respekt för husets historia, och bland annat valt att behålla de gamla dörrarna och fönstren i stället för att sätta in moderna, mer ljudisolerande varianter. Därför har renoveringen tagit tid. Grannarna bad för paret och Sirkkus mamma började gråta när hon kom för att hälsa på och insåg vad paret hade gett sig in på.

Lång renovering. Byggnaden var så förfallen att grannarna bad för Sirkku Hölttä och Mikael Westermarck. Nu är det klart. Bild: Annika Goldhammer

Men Sirkku och Mikael ryggar inte för utmaningar eller många bollar i luften. Samtidigt som de driver The Old Chocolate Factory har Mikael startat en mäklarbyrå. Dessutom hyr paret ut fyra andra hus i Las Palmas via sin hemsida The Boutique Rooms. I portföljen finns bland annat Casa Montesdeoca, ett 500 år gammalt palats fyllt med antikviteter och modern konst, och St Sunday House, ett 400-årigt trevåningshus med privat takterrass som tidigare var familjens privata bostad.

Nu bor de själva i The Old Chocolate Factory tillsammans med sina två söner.

Detaljer. Så mycket som möjligt är sparat vid renoveringen och möbleringen följer husets stil. Bild: Annika Goldhammer

– Vi har bott i alla rum som vi hyr ut. Vi har flyttat runt i takt med att vi har renoverat olika delar, säger Sirkku. Samtidigt har verksamheten växt organiskt. Vi hade aldrig någon tanke att starta bed and breakfast från början.

Parets initiala tanke var att köpa, renovera och sälja fastigheten. Sedan kom finanskrisen och de insåg att de var tvungna att tänka om. De började hyra ut rummen via uthyrningssajten Airbnb och kunde på så vis finansiera framtida renoveringar. 2014 kom de första gästerna till The Old Chocolate Factory.

– Det var ett holländskt designerpar. Vi hade tusen detaljer kvar att fixa och jag minns hur nervöst det var. Men de blev väldigt förtjusta och sa att de ville åka hem och skapa något liknande. Sedan dess är det många gäster som har sagt så. Många som kommer till oss är designintresserade och entreprenörer.

Enligt Sirkku är det mötet med gästerna som är den stora belöningen.

Vilsamt. Växter och små konstföremål gör innergården till en inspirerande och rogivande plats. Bild: Annika Goldhammer

– En gäst sa att "love is in the air" i det här huset. Jag tycker också att det är något romantiskt över huset, men det var så roligt att höra henne säga det, säger Sirkku innan hon tar mig högst upp i huset.

Här väntar en takterrass med hänförande utsikt över staden. Den sträcker sig över den intilliggande Santa Ana-katedralens torn, de pastellfärgade husen som klättrar längs stadens södra sluttningar och ut över havet.

Wow!

Tapastorsdag: Varje torsdag arrangeras tapasrundan "Ruta de los Pinchos". Då lockar barerna i Vegueta med tapas, vin och härlig stämning. Några av våra favoritbarer är Tasca 7 Viejas, La Otilla och La Barberia.

Söndagsmarknad: Varje söndag är det en liten marknad bakom Katedralen i Vegueta med hantverk, livemusik och försäljning av lokala bakverk.

Vandra i bergen: Bra platser att utgå ifrån är Cruz de Tejeda, Roque Nublo eller naturreservatet Tamadaba.

Smaka på ostar: Det finns många lokala osttillverkare på Gran Canaria. Om man verkligen gillar ost ska man hyra bil och besöka någon osttillverkare för att se hantverket bakom. På ön finns också flera vingårdar, kaffeplantager och romfabriken Destilerías Arehucas som också har ett museum.

Grottmuseet, Gáldar: De arkeologiska utgrävningarna La Cueva Pintada är bästa stället för den som vill lära sig mer om de första urinvånarna och deras liv innan spanjorerna kom. Dessutom är Gáldar en väldigt charmig by som är värd att se. Från Las Palmas tar man sig dit med buss på en halv timme.

The Old Chocolate Factory

Plats: I Las Palmas äldsta stadsdel Vegueta, 20 minuters bilresa från flygplatsen och 10 minuter från stranden Las Canteras.

Pris: Dubbelrum från 46 euro.

Information: www.theboutiquerooms.com

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning