Politikernas svar på orosrapport om tillväxten: Lokala avtal, utbildning, ägarskap

Rapporten om hur Finland glider ifrån övriga Nordens tillväxt satte fyr på årets öppningsdebatt i riksdagen, och partierna öste på med sina botemedel. "Regeringen har i själva verket kommit med många svar", försvarade finansminister Matti Vanhanen (C).

Ministrarna Sanna Marin och Matti Vanhanen fick smaka på syrlig kritik från oppositionens Kai Mykkänen och Ville Tavio under tisdagens debatt i riksdagen. "Är inte detta den största orsaken till fattigdom? Hundratusentals skulle kunna få jobb", dundrade Mykkänen.
09.02.2021 18:02 UPPDATERAD 09.02.2021 22:14
Under våren planerar regeringen ge 147 propositioner till riksdagen, och i höst närmare hundra, säger statsminister Sanna Marin (SDP) då hon rapporterar om regeringens politik i år inför riksmötets öppningsdebatt.
I april kommer dessutom regeringens halvtidsgranskning. Sysselsättningen, klimatmålen och en hållbar ekonomisk politik ligger som bumlingar på bordet.
Finansministeriets rapport om att Finland ligger efter det övriga Norden i sin tillväxt satte fart på debatten.
– Medan arbetslösheten i början av 1980-talet var omkring fem procent, så har den under de senaste åren varit den dubbla. Antalet lediga arbetstillfällen har samtidigt varit på samma nivå. Det här illustrerar vilket strukturellt problem vi har. Är inte detta den största orsaken till fattigdom? Hundratusentals skulle kunna få jobb, säger Kai Mykkänen (Saml).
Samlingspartiet vill bland annat trappa ner arbetslöshetspenningen, se friare lokala avtal i företagen, höja den inkomst som är skyddad för utmätning och höja inkomstgränsen för studerande, räknar partiledare Petter Orpo (Saml) upp.
Företagen behöver en stabil och sporrande driftsmiljö. Förstör inte den!
Oppositionen anklagar regeringen för att skjuta svåra beslut framför sig och glida undan ansvar, däribland Peter Östman (KD), som dessutom anser att uttalanden om skattehöjningar eller förkortad arbetstid är skadliga.
– Redan genom att tala om skattehöjningar eller minskad arbetstid avskräcker man företag från att investera och anställa. Företagen behöver en stabil och sporrande driftsmiljö. Förstör inte den! säger Östman.
Sannfinländarna kritiserade tankarna om att det behövs mer invandring på grund av åldersstrukturen, och gruppordförande Ville Tavio (Sannf) trodde inte heller på att klimatpolitik automatiskt puffar tillväxten.
– Nu är det på modet att hoppas att man genom klimatförändringen kan puffa exporten, men det kommer att råda hög konkurrens på det fältet, och kräver även det en bättre konkurrenskraft än nu, säger Tavio.
Läs också: "Ska Finland vara ett nordiskt land också i fortsättningen?"

Annorlunda åldersstruktur i Finland

Statsminister Sanna Marin lovar att regeringen "inte kommer att utesluta någon åtgärd i förväg" när det gäller att höja sysselsättningen. Hon säger att regeringen redan föreslagit flera åtgärder, bland annat mer resurser för sysselsättningstjänster, en snabbprocess för utländska experter som vill jobba i Finland och ett försök med rekryteringsstöd för de minsta företagen.
Regeringen har redan kommit med åtgärder som svarar mot flera av de problem som påtalades i rapporten om den eftersläpande tillväxten, säger finansminister Vanhanen.
– Vi har i själva verket åtgärder på alla områden – att höja utbildningsnivån, höja insatserna för forskning och utveckling, investeringar i hållbar tillväxt, att försnabba arbetskraftsinvandring, bland annat. Rapporten ger ett bra tillägg där vi ytterligare ser vad som skiljer oss från andra nordiska länder. Vi har liknande samhällen, men en skillnad är åldersstrukturen.
Bland regeringspartiernas ledamöter säger Anders Adlercreutz (SFP) att hans parti förespråkar lokala avtal, ett större hushållsavdrag och ändringar i arbetslöshetsskyddet. Adlercreutz tar också upp den planerade professuren i ägarskap vid Aalto-universitetet och säger att mer kunskap om företagsägandets natur är värdefullt.
– Det är centralt att företagen stannar och kan växa i Finland. Det är naturligtvis bra om någon vill investera här, men gärna skulle det ske så att företaget kan växa långsiktigt just här, säger Adlercreutz.

ANDRA LÄSER