Stor besvikelse på Åland efter budgetbesked

Finlands regering säger nej till höjd klumpsumma och besvikelsen är stor på Åland. – Den politiska vilja räckte inte till nu heller, säger Ålands finansminister Mats Perämaa.

– Det är upp till statsministern Juha Sipilä att fundera på hur han nu tänker återupprätta förtroendet, säger Mats Perämaa på Åland.
02.09.2016 12:40 UPPDATERAD 02.09.2016 13:34
Ålands besvikelse över det uteblivna statliga vindkraftsstödet i våras lättades av löften från statsminister Juha Sipilä (C) och Ålandsminister Anne Berner (C) om att se på möjligheten att höja klumpsummans avräkningsgrund från nuvarande 0,46 procent till 0,48. Men i torsdags grusades även de förhoppningarna.
Både lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och finansminister Mats Perämaa (Lib) uttrycker stor besvikelse över regeringens agerande.
– Jag är oerhört besviken. Vi har naturligtvis inte sålt skinnet innan björnen är skjuten, men jag erkänner att jag närde en förhoppning att vi skulle få en höjning, säger Sjögren.
– Jag är väldigt besviken. Statsminister Sipilä sade att han skulle återupprätta förtroendet efter att man inte hade fullföljt löftet om inmatningstarifferna för vindkraften. I dag är det ännu inte fullgjort, det är upp till statsministern att fundera på hur han nu tänker återupprätta förtroendet, säger Perämaa.
-– Man måste komma ihåg att hela den här diskussionen kan kopplas till de uteblivna vindkraftpengarna.
Perämaa ger inte mycket för finansministeriets motivering att det inte håller rent juridiskt att höja avräkningsgrunden för att Ålands befolkning ökat. Enligt honom beror det på en politisk miss att man aldrig skrev in den möjligheten i lagen då den antogs för 25 år sedan.
– Man skulle ju kunna tro att det fanns politisk vilja att nu rätta till den missen men det finns det uppenbarligen inte. Det gick inte den här gången heller.