Jättefiaskot: Belgien utslaget ur VM

På förhand en VM-favorit. Men efter tre gruppspelsmatcher är Belgien utslaget ur fotbolls-VM – och fiaskot är därmed fullbordat. Från grupp F är Kroatien och Marocko vidare till åttondelsfinal.

Romelu Lukaku brände matchens hetaste målchans när Belgien spelade 0–0 mot Kroatien.
01.12.2022 19:58
Belgien har inte fått det att lossna i VM i Qatar. Förvisso blev det en knapp 1–0-seger i premiärmatchen mot Kanada – trots en svag insats.
I den andra matchen mot Marocko blev det en klar förlust med 0–2, och allt hängde på den avslutande gruppspelsmatchen mot 2018 års VM-finalist Kroatien.
En seger var ett måste för att spela åttondelsfinal.
Men då stod Belgien återigen för en svag insats. Efter en mållös första halvlek byttes anfallsstjärnan Romelu Lukaku in och skapade flera heta målchanser. Belgien, som under veckan skakats av interna bråk i spelartruppen, forcerade för ett ledningsmål, men Kroatien höll undan och matchen slutade 0–0.

Martínez avgår

Resultatet innebär att Kroatien går vidare till åttondelsfinal och Belgien får boka hemresa. En rejäl missräkning för ett stjärnspäckad lag.
– Det är inte lätt att vinna matcher i VM. Första matchen vann vi trots att vi inte spelade bra. Sedan förtjänade vi att förlorade den andra matchen för vi var inte redo. I den här matchen var vi redo och skapade flera målchanser. Vi lämnar med huvudet högt, säger Belgiens förbundskapten Roberto Martínez som inte ville svara på frågan om framtiden med landslaget:
– Nej, det är inte läge att diskutera sånt.
Bara en knapp timme senare hade tonen ändrats. Förbundskaptenen Martínez kliver åt sidan.
– Det var min sista match med landslaget, säger han efter den mållösa gruppspelsavslutningen mot Kroatien.
Spanjoren har lett Belgiens landslag sedan 2016 och tog landet till VM-brons i Ryssland 2018. I Qatar slutade Belgien trea i gruppen med fyra inspelade poäng på tre matcher.

Marocko vann gruppen

Kroatiens mittfältsstjärna Mateo Kovacic säger i SVT att matchen var tuff och lyfter fram Belgien som ett bra motstånd.
– Men vi visade bra karaktär och är vidare, vilket var det allra viktigaste. I år har vi en bra mix med unga och mer erfarna spelare. Nu ska vi vila och oavsett motstånd (i åttondelsfinalen) så kommer det bli tufft.
Marockos spelare jublar efter att laget säkrat segern i grupp F. 
Parallellt besegrade Marocko Kanada med 2–1 efter bland annat en tavla av den kanadensiske målvakten Milan Borjan. Resultatet innebär också att Marocko, överraskande, vinner gruppen med sju poäng.

ANDRA LÄSER