Klartecken för Elitloppet i maj

Sveriges största travevenemang, Elitloppshelgen, ska gå som planerat den sista helgen i maj."Vi känner oss i dagsläget trygga i att vi kan genomföra tävlingarna på ett säkert och ansvarsfullt sätt", säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Den franska hästen Dijon, körd av kusken Romain Derieux, vann Elitloppet i fjol.
Normalt lockar travhelgen mellan 40 000 och 50 000 åskådare till Solvalla travbana utanför Stockholm.
Hur det blir med publik i årets evenemang 30-31 maj återstår att se. Just nu är det inte tillåtet med folksamlingar på mer än 50 personer.
"Självklart hoppas jag att vår fantastiska publik kan vara på plats, men om de gällande förutsättningarna hindrar det så kommer ändå Elitloppshelgen att genomföras. Definitivt beslut i publikfrågan fattar vi den 4 maj", säger Forsberg i ett pressmeddelande.
Reserestriktioner runt om i Europa sätter sannolikt stopp för många utländska hästar och kuskars medverkan på Solvalla. Det får till följd att loppet Sweden Cup utgår. Loppet, som annars är öppet för 21 hästar av näst intill elitloppskaliber, kallas i folkmun för lilla Elitloppet.
"Vi kan inte räkna med tillskott av utländska elithästar och därför kommer inte hästunderlaget att räcka till för att både köra Sweden Cup och Elitloppet i år", säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.
Ett nytt direktkvalificerande lopp till Elitloppet införs. Det är Meadow Roads lopp på Solvalla den 13 maj, där segraren får en inbjudan till Elitloppet.
Som en anpassning till de nya förutsättningarna kommer ett par lopp att få lägre prispengar. Däremot påverkas inte Elitloppet av några prissänkningar.

ANDRA LÄSER