Inhemsk basturökt skinka är inte historia – Finland fick undantagslov

Även i fortsättningen kan du köpa inhemskt basturökt skinka i Finland. Europeiska kommissionen har godkänt ett permanent undantagslov för Finland.

Finska Köttbranschens Förbund meddelar att Europeiska kommissionen i fredags fattade beslutet att produktionen av basturökt skinka får fortsätta i Finland.
Finska Köttbranschens Förbund meddelar att Europeiska kommissionen i fredags fattade beslutet att produktionen av basturökt skinka får fortsätta i Finland.
Basturökning hotade att bli historia i Finland då gränsvärdena för de skadeämnen som rökningen skapar skärptes inom EU. I samband med rökningen skapas så kallade PAH-föreningar som kan orsaka cancer.
Finland beslutade att ansöka om ett permanent undantagslov, som skulle möjliggöra att produktionen får fortsätta trots de skärpta gränsvärdena.
– Nu kan köttbranschen andas ut, säger Finska Köttbranschens Förbunds styrelsemedlem och Savuhovis vd Pasi Lainto i ett pressmeddelande.
Undantagslovet gäller traditionellt rökta kött- och fiskprodukter, med vissa bestämda begränsningar.
Såvitt EU-parlamentet och rådet inte har något att anmärka, kommer undantagstillståndet att träda i kraft vid månadsskiftet mellan maj och juni, då den tre månader långa så kallade kontrolltiden är över. Under kontrolltiden har parlamentet och rådet fortfarande möjlighet att skicka tillbaka förslaget till beredning.

ANDRA LÄSER