Sturgeon nekar "absurda" anklagelser

Skottlands ledare Nicola Sturgeon tillbakavisar anklagelser om att ha vilselett parlamentet och att ha påverkat utredningen mot sin företrädare. – Jag motsätter mig de här absurda påståendena, säger hon under en utfrågning.

Den pressade förstaministern Nicola Sturgeon ställs till svars. Arkivbild.
En partiöverskridande kommitté granskar hur den skotska förstaministern Nicola Sturgeons regeringsparti SNP hanterade sexbrottsutredningen mot partiets förre ledare Alex Salmond.
Sturgeon anklagas för att ha undanhållit information från parlamentet och för att ha försökt påverka utredningen till Salmonds nackdel.
Förra veckan gav Salmond sin version av vad som hade hänt.

"Upp till andra"

– Jag har aldrig påstått att jag är ofelbar, i det här eller i något annat. Jag har skärskådat mig själv många, många gånger om. Det kan mycket väl vara så att jag inte gjorde allt rätt, det är upp till andra att bedöma, säger förstaministern under onsdagens utfrågning.
– Men i en av de svåraste politiska och personliga situationer jag någonsin ställts inför, känner jag att jag har handlat lämpligt och anständigt och att jag sammantaget agerade så samvetsgrant jag kunde.

Metoo-koppling

Sturgeon refererade under utfrågningen bland annat till metoo-rörelsen.
– Jag vägrar följa det uråldriga beteendet av att låta mäktiga män använda sin status för att få vad de vill, säger hon.
Anklagelserna hade redan innan utfrågningen lett till avgångskrav från oppositionen. Även inom Sturgeons eget SNP har det uppstått en splittring i frågan.
Om Sturgeon anses ha brutit mot ministrarnas uppförandekod – något som utreds i en parallellt pågående process – kan hon tvingas avgå.
Det är oklart när processen kan vara över. Den 6 maj är det parlamentsval i Skottland.
ANDRA LÄSER