Haavisto i Morgonettan: Finland och Sverige fortsätter Natoansökningsprocessen tillsammans

Målet är fortsättningsvis att Finland och Sverige blir Natomedlemmar samtidigt. Det säger utrikesminister Pekka Haavisto i Yles Morgonettan efter en stormig utrikes- och säkerhetspolitisk vecka.

Utrikesminister Pekka Haavisto hoppas att Finland kan bli Natomedlem innan nästa Natotoppmöte i juli.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
28.01.2023 13:11 UPPDATERAD 28.01.2023 14:29
När utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) intervjuades i Yles Morgonettan på lördagen sade han att Finland och Sverige fortsättningsvis vill gå med i Nato samtidigt.
I nuläget är ändå Finlands och Sveriges Natoprocess lagd på is, efter att Turkiet avbröt trepartsförhandlingarna i veckan. Detta efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade att han säger nej till ett svenskt Natomedlemskap och ställer in de planerade trepartsmötena på grund av förra helgens koranbränning i Stockholm.
För tillfället finns inga bekräftade uppgifter om när treparförhadnlingarna kan upptas, men det är sannolikt att förhandlingarna inte fortsätter innan det turkiska presidentvalet i mitten av maj.
Under veckan har det väckts diskussion om huruvida Finland kunde gå med i Nato utan Sverige, trots att det tidigare varit klart att länderna ska träda in i försvarsalliansen samtidigt. 
Pekka Haavisto nämnde i en intervju för Yle på tisdagen att det i något skede kan uppstå en situation där Finland får överväga att gå vidare i Nato utan Sverige, om Sveriges ansökan tar mycket lång tid. Uttalandet orsakade starka reaktioner i Sverige. Haavisto försäkrade ändå senare att ”ingenting har förändrats” i Finlands avsikt att gå in i Nato med Sverige.
I morgonettan ställdes Haavisto frågan om det är uteslutet att Finland ansluter sig till Nato utan Sverige och han lät förstå att det i nuläget inte finns en sådan möjlighet.
Turkiet är det enda land som tillsammans med Ungern inte har ratificerat Natoansökningarna. 
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg betecknar i en intervju med den norska tidningen NRK situationen som svår. Samtidigt säger Stoltenberg att han är övertygad om att Sverige och Finland kommer att antas som Natomedlemmar, trots veckans utspel. ”Frågan är bara när”, säger Stoltenberg i intervjun publicerad på fredagen. 

Fortsatt tät kontakt med Turkiet 

Enligt Haavisto är det viktigt att Finland fortsätter upprätthålla kontakten mellan Turkiet och de andra Natoländerna under de kommande månaderna. 
Fastän det skulle dröja ytterligare några månader tills Natoprocessen framskrider för Finlands del,  är Finlands säkerhetsituation bra, enligt Pekka Haavisto.
– De säkerhetslöften vi har fått skapar ett bra säkerhetsläge, säger han.
Finland och Sverige har fått säkerhetslöften från bland annat USA, EU länder och Storbritannien som  garanterar stöd om länderna skulle utsättas för någon form av hot. 
Samtidigt fortsätter Finland satsa på att förstärka den egna försvarsförmågan och försvarssamarbetet med Sverige. 

Hoppas på medlemskap innan juli 

Förhoppningen är, enligt Haavisto, att bägge länder skulle bli medlemmar i försvarsalliansen innan nästa Natotoppmöte som hålls i Vilnius i juli.
– Stödet för ett Natomedlemskap har väldigt stor majoritet i riksdagen och bland folket. Förhoppningsvis håller det i sig och man har tålamod att vänta på riksdagsvalet i Turkiet, så att vi kan gå in tillsammans med Sverige, fatta besluten och sedan bli Natomedlem så snabbt som möjligt, säger Haavisto.

ANDRA LÄSER