Badförbud vid Munksnäs badstrand – cyanobakterierna ökar i Helsingfors

Flera av Helsingfors badstränder har riklig algblomning just nu. Staden avråder strandbesökare från att bada vid stränder med cyanobakterier. 

Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
11.07.2022 17:22 UPPDATERAD 11.07.2022 17:23
Helsingfors stad har infört ett badförbud vid Munksnäs badstrand på grund av riklig algblomning. Förbudet gäller tillsvidare och nya prover tas om en vecka.  
Det förekommer även rikligt med cyanobakterier vid stränderna i Botby, Degerö, Tornäs och Hanikka. Badförbud råder fortfarande inte vid de här stränderna, men staden avråder starkt från att bada vid dem.
Helsingfors stad tar nya vattenprover ungefär en gång i veckan för att bevaka vattenkvaliteten vid stadens badstränder. Du kan följa läget på hemsidan ulkoliikunta.fi.
Algblomningen ökar vanligtvis under juli och når sin höjdpunkt i månadsskiftet juli–augusti.

Så känner du igen cyanobakterier

Ser ut som gulgröna gryn på vattenytan.
Liknar ränder då de sköljs upp på stranden.
Peta på vattenytan med en käpp. Om det följer med gulaktiga trådar när du lyfter käppen har du hittat cyanobakterier.
Fyll ett genomskinligt kärl med vatten från området du misstänker. Låt vattnet i kärlet stå en timme. Om vattnets grumlighet har stigit till ytan är det sannolikt att vattnet innehåller cyanobakterier.
Pollen i vattnet kan likna algblomning. Du skiljer på pollen och cyanobakterier genom att söka efter pollen även på land. Om exempelvis bryggor och trädgårdsmöbler nära vattnet inte har en pollenyta kan vattnets grumlighet bero på cyanobakterier.
Källa: Finlands miljöcentral

ANDRA LÄSER