Kaos varje dag när julkalendern spelas

Just som våren gör entré finner vi oss plötsligt i ett hav av pepparkaksdeg och julgranspynt. Det är här och nu, i en studio i Malax, som årets finlandssvenska julkalender spelas in.

Jagade efter snö i april. Samtliga utomhusscener i årets julkalender spelades in i Kuusamo under en vecka i april. Vänskapen mellan Lillspiken (Maya Klingenberg) och Surpuppan (Tom Rejström), här utanför Hamsterns håla, står i centrum av handlingen. Foto: Dieter Berghmans / Malakta
– Och sen slutar scenen med att Trinity fastnar i pepparkaksdegen, säger regissören Jakob Höglund med handen svävande över den enorma bunken på golvet.
Rokokokompisarna lyssnar medan de rättar till perukerna och bläddrar i manuset en sista gång. Här, bland glittrande guldgirlanger och röda ballonger i Malakta Films studio i Malax, spirar julstämningen.
I stället för symbolerna tro, hopp och kärlek hänger ett stort S, T och G i fönstret. Susie (Ann-Catrin Virkama), Trinity (Tommy Wallin) och Gurli (Maria Erikslund), kända från tv-serien Undra sa Flundra, nekar sig inget när det vankas jul, även om det inte lär bli som vanligt i år. Efter fjolårets fadäs med total röra och en brunnen gardin satte Farfar Rost (Gert Sabel) ner foten: I år firar småfolket jul på skilda håll.
– Vi vill lyfta fram gemenskap som ett klassiskt julelement i ett individualistiskt samhälle där människor allt mer fjärmas från varandra, säger Sabel och återger handlingen i korthet: Småfolket befinner sig i en kris. Så dyker en okänd figur, Surpuppan, upp. Han kommer från Surpuppsbyn, där folk sitter ensamma hemma i mörkret och surar, för att be småfolket hjälpa honom skapa bättre stämning i byn.
– Småfolket svarar ja. För att lyckas med det tänker de tillverka ett enormt julljus och baka pepparkakor till byborna. För pepparkakor blir man ju både snäll och glad av, säger Sabel.

Utmanande bygga ut tv-serie

Det jättestora juleljuset handlar om styrkan i att göra saker tillsammans, hur vi hanterar förändring och element som till en början kan te sig främmande, och att allt blir roligare om vi hjälper varandra.
Låter det här bekant? När Gert Sabel och Tommy Wallin skrev manuset snurrade den globala flyktingsituationen och utvecklingen i det finländska samhället i bakhuvudet.
– Att efter tre säsonger av Undra sa Flundra utvidga serien till en egen bärande berättelse var krävande. Genom att ta in en ny karaktär och Jakob Höglund som regissör får vi större frihet, säger de.
Mitt i julpysslet och räddningsoperationen spirar vänskapen mellan Lillstrumpan (Maya Klingenberg) och Surpuppan (Tom Rejström).
– I Undra sa Flundra är Lillstrumpan inledningsvis mycket trotsig. I julkalendern, när Surpuppan gör entré, får hon möjlighet att utveckla nya sidor hos sig själv, säger 13-åriga Klingenberg som är yngst i ensemblen.

Höglunds debut inom tv-regi

"Musikteater när den är som bäst." Så löd HBL:s kritiker Sonja Mäkeläs utlåtande av den Shakespeareinspirerade musikteatern Tragedi, som uppfördes av Teaterhögskolan i Helsingfors i april med regi av Jakob Höglund. Andra färska fotspår leder till vårens Pippi Långstrump på Wasa Teater och Stormskärs Maja som fortsättningsvis spelas på Åbo Svenska Teater.
Fysisk och lekfull teater, något av Höglunds kännetecken, både passar ihop med och ger Undra sa Flundra-gänget nya möjligheter.
– Julkalendern blir min debut inom tv- och filmregi. Mitt teatrala språk ska översättas i Jukkas (Rajala-Granstubb) bildspråk. Jag lär mig mycket om kameran som del av regin, säger Höglund vars ambition är att inspirera barn till lekfullhet och, i viss mån, anarkistiskt tänkande.
– Förhoppningen är att varje avsnitt ska uppmuntra till en aktivitet, som att baka pepparkakor, inte bara till att titta på tv.
Vad betyder då Höglunds stil för skådespelarna? Jo, att de tillåts "höja volymen" ytterligare.
– Man kan säga att vi ökar tempot ännu en aning, säger skådespelaren Maria Erikslund nöjt och Höglund tillägger med glimten i ögat:
– Varje inspelningsdag har vi ett nytt kaos.

Gemensamma mål löser tvister

Trots att julkalendern handlar om en fiktiv by är igenkänningsfaktorn hög. Exempelvis beskrivningen av Surpuppsbyn, med isolerade och tysta individer, är misstänkt lik en stereotyp beskrivning av det finländska samhället.
Enligt skådespelaren Tom Rejström infinner sig, i en tid av stor invandring och kulturellt utbyte, alltid frågan vem som ska förändras. Indelningen i ett "vi" och ett "de" leder till fördomar, vilka i sin tur sällan ger någonting gott, säger han.

Hur är det, Gert Sabel och Tommy Wallin: Är det småfolket som representerar finländarna och Surpuppan det främmande elementet? Eller står Surpuppan egentligen för det som finländare tenderar kalla för "vi"?

– Det är frågan. I Surpuppsbyn har det som nu hotar Småfolksbyn redan inträffat: Människorna har fjärmats från varandra, gemenskapen splittrats. Surpuppan drivs av maggropskänslan att en bättre värld är möjlig. Också finländarna behöver påminnas om vissa grundvärderingar.

Jakob Höglund, hur jobbar du som regissör för att skapa en atmosfär som möjliggör en förändring från isolering till större gemenskap?

– Det är en svår fråga. Jag tror det handlar om att ge människor ett gemensamt mål. Ett element utifrån kan hjälpa och påminna oss om att andra har liknande problem. Genom att försöka förstå andra kan vi glömma våra problem för en stund och hittar tillbaka till varandra, säger han.
– Och så känns det ju bra att hjälpa andra, även vi får ut någonting av det.

Årets julkalender – det jättestora juleljuset

En fristående dramaproduktion som bygger på tv-serien Undra sa Flundra (Yle/Malakta Films). Rokokokompisarna, Hamstern, farfar Rost och Lillstrumpan är bekanta figurer medan Surpuppan är en ny bekantskap.
Regissör: Jakob Höglund, manus: Gert Sabel och Tommy Wallin, foto: Jukka Rajala-Granstubb, scenografi och dräkt: Johanna Ahlskog. Producent: Ann-Maj Granstubb.
Skådespelare: Tom Rejström, Jenny Ingman, Maya Klingenberg, Gert Sabel, Ann-Catrin Virkama, Maria Erikslund och Tommy Wallin.
Produceras av Malakta Films i samarbete med Yle och med stöd från Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet och North Finland Film Commission (Arctic Images).
Julkalendern sänds i Buu-klubben från den 1 december.

ANDRA LÄSER