Anna Signeul inför fortsatta VM-kvalet: "Vi måste höja bolltempot i vårt spel"

Efter 2–1-segern över Slovakien i den inledande matchen i VM-kvalet vill landslagstränaren Anna Signeul se ett snabbare Finland ta sig an Georgien och Irland då kvalet fortsätter nästa vecka.

Filip Saxén
13.10.2021 14:29 UPPDATERAD 13.10.2021 14:39
Det var en glad och positiv Anna Signeul som presenterade spelartruppen till de kommande VM-kvalmatcherna.
– Det finns mycket positivt i och med laget för tillfället. Nästan samtliga landslagsspelare har tagit platser i öppningselvan i sina lag och i helgen var 23 av de 25 spelarna som nu är med i truppen i öppningen i sina klubbar. Det är ett bra läge för oss att alla får speltid, säger Signeul.
Det var en spelartrupp utan några överraskningar som presenterades i Helsingfors. Truppen är så gott som identisk som den som fixade tre poäng i kvalstarten i september. Olga Ahtinen är det enda nya namnet i truppen och också Jenny Danielsson, som tvingades stå över Slovakienmatchen på grund av sjukdom, är med.
På Bollförbundet gör man allt i sin makt för att ge landslaget bästa tänkbara förutsättningar för bortamatchen mot Georgien och hemmamatchen mot Irland. Laget samlas i Helsingfors på måndag, tränar tillsammans på tisdag för att flyga charterflyg till Georgien på onsdag. Samma dag bekantar sig laget med matcharenan där matchen spelas på torsdag. På fredag tar charterflyget hem laget för att vara i topptrim inför tisdagens match mot Irland.
– Det här ger oss bättre möjligheter att prestera i de här matcherna. Om vi flugit med reguljärflyg hade resorna varit längre och mer påfrestande, säger Signeul.
Georgien borde inte skapa några större problem för Finland medan Irland är en betydligt svårare nöt att knäcka. Men Signeul varnar för att fokusera för mycket på matchen mot Irland.
– Vi tar en match i taget. Nu är fokus fullt på matchen mot Georgien. Vi kan inte gå in i de här två matcherna och bara fundera på hur vi ska spela mot Irland, säger hon.
Hon vill se två saker i lagets spel i de kommande matcherna.
– Jag vill att vi höjer bolltempot från matchen mot Slovakien. Vi kan spela snabbare fotboll än vad vi gjorde i den matchen, säger hon.
– Sedan måste vi vara bra på fasta situationer i de här matcherna. Då Sverige besegrade Georgien med 4–0 kom flera av målen på fasta situationer. Och Irland är mycket bra på fasta situationer både offensivt och defensivt. Då de besegrade Australien i en träningsmatch kom alla deras mål på fasta situationer.
Dessutom vill hon se ett starkare och tajtare försvar än i matchen mot Slovakien.
– Vi ska visa att vi inte är nöjda över att vi släppte in ett mål mot Slovakien, säger Signeul.

Laget i VM-kvalet

Landslagstränare Anna Signeul har tagit ut följande spelartrupp till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Irland.
Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur FC, Anna Tamminen, Hammarby IF, Paula Myllyoja, RCD Espanyol.
Natalia Kuikka, Portland Thorns, Anna Westerlund, Åland United, Anna Auvinen, UC Sampdoria, Elli Pikkujämsä, KIF Örebro, Eva Nyström, Hammarby IF, Emma Koivisto, Brighton and Hove Albion, Tuija Hyyrynen, Juventus FC, Nora Heroum, SS Lazio, Eveliina Summanen, Kristianstads DFF, Emmi Alanen, Växjö DFF, Ria Öling, FC Rosengård, Olga Ahtinen, Linköpings FC, Essi Sainio, HJK, Julia Tunturi, Vittsjö GIK, Adelina Engman, Växjö DFF, Iina Salmi, Valencia CF, Juliette Kemppi, Växjö DFF, Jutta Rantala, Kristianstads DFF, Sanni Franssi, Real Sociedad, Amanda Rantanen, KIF Örebro, Linda Sällström, HJK, Jenny Danielsson, AIK.
Grupp A:
Sverige 2 2 0 0 5-0 6
Finland 1 1 0 0 2-1 3
Irland 0 0 0 0 0-0 0
Slovakien 2 0 0 2 1-3 0
Georgien 1 0 0 1 0-4 0
21.10 Georgien–Finland.
26.10 Finland–Irland.
25.11 Sverige–Finland.

ANDRA LÄSER