Medvedev: Vi kan inte hindra flyktingarna att ta sig över till Finland

Enligt Medvedev finns bland dem som flyr undan kriget och för att skapa sig ett bättre liv i Europa "potentiella tidsinställda bomber". – Jag är ledsen, men att öppna dörrarna på vid gavel så som man gjorde i Europa är klantigt, om inte värre.

Dmitrij Medvedev.
Ryssland kan inte hindra asylsökande från att röra sig över gränsen till Finland, säger Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev i en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt.
Medvedev säger att Ryssland inte har några lagliga grunder att stoppa de asylsökande. I intervjun hänvisar han till Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.
–Det är inte bara några enstaka individer utan hundratals, kanske tusentals potentiella tidsinställda bomber, som fullföljer sina uppgifter som robotar när de får order om det
Enligt Medvedev är Ryssland däremot redo att samarbeta för att hitta lösningar på flyktingkrisen. Han säger att han är medveten om att Finlands ledning är orolig över flyktingkrisen.
Handelsblatt publicerar intervjun i helgen. Rysslands regering har publicerat en utskrift av intervjun på sin webbplats.
I utskriften anklagar Medvedev de europeiska ledarna för att ha skapat flyktingkrisen genom sin asylpolitik.
– Jag är ledsen, men att öppna dörrarna på vid gavel så som man gjorde i Europa är klantigt, om inte värre, säger Medvedev.
– Det är inte bara några enstaka individer utan hundratals, kanske tusentals potentiella tidsinställda bomber, som fullföljer sina uppgifter som robotar när de får order om det, säger Medvedev.
Medvedev deltar i den internationella säkerhetskonferensen i München i Tyskland. Huvudämnena på årets konferens är flyktingkrisen, terrorism och kriget i Syrien. Från Finland deltar president Sauli Niinistö i konferensen.
ANDRA LÄSER