Flytande byggnader är populära – men varför är motståndet massivt på Sumparn?

De arga kommentarerna vällde in när invånarna fick höra om planerna på ett flytande lägenhetshotell med utsikt mot Blåbärslandet i Helsingfors.

Någon flytande byggnad vid Sumparn i Helsingfors ville invånarna inte ha.
Det blev inget av en flytande byggnad vid Sumparns kaj mitt emot Blåbärslandet. Byggnaden skulle ha innehållit lägenhetshotell, kontor och restaurang.
– Det är verkligen synd, säger Tytti Sirola, vd för företaget Bluet, som skickade in en vattenlovsansökan till Regionförvaltningsverket.
Bluet planerade byggnaden tillsammans med byggföretaget Fixcel.
Regionförvaltningsverket blev kontaktat av hela 105 personer som motsatte sig byggnaden. Det stora motståndet gjorde att de båda företagen, som hade en planeringsreservation för tomten, har valt att backa planerna.
Tytti Sirola berättar att stadens nuvarande detaljplan tillåter fartygslika konstruktioner, och medger att den planerade byggnaden inte var det.
– Men byggnaden skulle ha gått att modifiera så att den blev mera lik ett fartyg.
Att få ha ett flytande hotell, kontor eller en restaurang vid kajen hade också krävt en ändring av detaljplanen. Men även staden valde att inte börja jobba med någon ändring då motståndarna var så många.
Så här skulle lägenhetshotellet vid Sumparns kaj ha sett ut.
Sirola har ändå den uppfattningen att inställningen till allt från flytande hus till havsbad i övrigt är positiv i Helsingfors.
En del av dem som protesterade mot den flytande byggnaden på Sumparn ogillade tanken på ett lägenhetshotell. Andra opponerade sig mot storleken och höjden på den.
"Inget annat ställe som finns nära centrum har en motsvarande Medelhavskänsla. Varför förstöra det här fantastiska landskapet. I närområdet finns det andra möjliga platser för bygget", skriver en person som protesterade.
På Fixcel förklarar man att en del av bilderna i ansökan till Regionförvaltningsverket hamnade där av misstag. De var skisser som inte var klara. De protesterande invånarna kan ha fått en felaktig bild av byggnadens proportioner utifrån de här skisserna.
Samtidigt upplever Tytti Sirola inte att staden fullständigt skjutit ner tanken på att bygga på vattnet vid Sumparn. I framtiden kunde man kanske tänka sig en byggnad med service som invånarna har nytta av.
– Till exempel flytande simbassänger. Eller något som har med idrott att göra.

Nätholmen, Busholmen och Allas

Bluet jobbar med att bygga simbassänger och infrastruktur, som pontoner, för flytande byggnader. I Vasa är man en av aktörerna bakom ett nytt bastukomplex med bassäng och restaurang som väntas öppna i augusti eller september.
– Vårt största projekt i Helsingfors just nu är flytande hus i det nya bostadsområdet på Nätholmen i Fiskehamnen.
Gatorna väntas stå klara nästa år och de fyrtio husen ska byggas 2024.
På Busholmen pågår ett annat projekt som är kraftigt försenat. Där har Bluet planerat ett havsbad med bassänger, bastu, restaurang och eventuellt en scen.
– Men just nu är tidtabellen att det står klart 2028. Trender hinner förändras på sex år. Vi kommer säkert att behöva göra upp nya planer på vilken service som ska finnas där.
Förseningarna beror på att det tar längre än väntat för Helsingfors stad att bygga längs med strandlinjen där. Bredvid den flytande anläggningen väntas ett stort byggkomplex, det så kallade Royal Center. Det ska ha en evenemangsarena med plats för 4 500 åskådare, ett hotell med 24 våningar och ett torn för racketsporter.
Det allra senaste projektet Bluet har jobbat med är Allas Sea Pool vid Salutorget. Efter att Viking Line krockade med badanläggningen behövdes nya flytande strukturer och temporära bastur.
De nya strukturerna anlände till Allas för några veckor sedan.

ANDRA LÄSER