"Vi faller in i gamla roller från barndomen"

Släkten är värst, heter det. Kan man hantera konflikter med släkten på sommarstugan, också efter flera veckor ihop? Det grubblar manusförfattaren Björn Öberg och familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg över. Här tipsar de om hur du undviker att hamna på kollisionskurs med dem som står dig närmast.

"Man kan flytta från ett hus, men att sälja stugan är som att sälja sin barndom." I en ny bok går manusförfattaren Björn Öberg till botten med varför vi sjunker in i de roller vi lärt oss i barndomen just på sommarstugan. Kusinerna Ester och Linn tittar på när Amelie fyller lastbilsflaket med halmstrån.
Runt hälften av Finlands befolkning har tillgång till en sommarstuga. Inte nödvändigtvis en egen, men släktens. Och när den utvidgade familjen samlas under en längre tid kan oväntade trångmål knacka på.
För plötsligt kryper väggarna närmare. Diskberget växer och ingen tar itu med städningen. Vi ryker ihop även om det är svalare än 30 grader.
Det sker i regel efter bara tre dagar ihop och med personer vi står närmast och känner oss trygga med, skriver manusförfattaren Björn Öberg och psykologen Anna Bennich i den nya boken Sommarstugan – konsten att överleva sommaren med släkten.

Björn Öberg

Ålder: 59 år
Bor: På Södermalm i Stockholm
Känd som: Skapare och upphovsman bakom TV4-serien Sjölyckan
Familj: Fru och tre barn som är 8, 11 och 13 år
Aktuell med: Boken Sommarstugan – konsten att överleva sommaren med släkten
Band till Finland: Fruns släkt har stuga i Gumbostrand i Sibbo som Öberg besökt 14 somrar på raken
Han tror att det beror på att våra inlärda vuxenroller ger vika för djupt rotade, tidiga jag när vi umgås med vår barndomsfamilj en längre tid.
– Det är inget speciellt med att besöka sin bror eller syster i deras respektive hem i stan. Där sätter man sina egna sätt och regler. Däremot är sommarstället konserverande, man faller in i gamla roller som lever kvar från barndomen.
För en introvert person kan umgänge vara belastande om man inte får ladda batterierna i avskildhet. Här löser Björn Öbergs svärmor Hanna-Stina korsord med sin sons sambo Erica och sitt barnbarn Leah.
Maria Sundblom-Lindberg, präst och psykoterapeut som tar emot familjer på sin mottagning, säger att vi inte är vana vid att umgås med den utvidgade familjen en längre tid.
– Dem vi älskar är vi vanligtvis mer toleranta mot. Men vi är kanske inte alltid så toleranta och flexibla med alla våra egna eller vår partners släktingar. Vi har inte valt att leva med dem på samma sätt.
Ändå är stugkulturen så pass helig att få väljer att stanna hemma för att undvika släkten.
För att uthärda sommaren kan det krävas att man släpper kontrollen och går ned i standard. Också högt uppskruvade förväntningar brukar spöka i vrårna, säger Sundblom-Lindberg.
– Vi vill ha sol och bara vara lyckliga. Men ofta glömmer vi att det som skapar instabilitet i vardagen finns där även på semestern. Krävande barn och krisande föräldrar förändras inte för att de är lediga.
Det finns inte ett recept för lyckade stugvistelser som skulle passa alla familjekonstellationer. Men hon, liksom Anna Bennich i boken, förespråkar planering och framförhållning. Något man kan tänka på inför nästa år.
– Gör en lista över saker som måste göras. Ska förrådet tömmas, spika en dag och håll fast vid den. Men på samma sätt ska man freda dagar där man inte gör något alls, säger Maria Sundblom-Lindberg.

Det låter rätt trist att schemalägga semestern så noggrant.

– Gör man lite trist jobb före semestern undviker man att alla är småsura efteråt. Oklarheter skapar missförstånd som kan leda till konflikter. Den tråkiga biten som att måla, bygga, diska och städa ingår i vuxenlivet och i stugägandet så det måste man bara hantera. Att planera är tråkigt men ger ändå ofta tydlighet och frihet.
För de allra flesta är högsta önskan att stugan ska vara en plats för avkoppling. Att man känner sig utvilad efteråt.
– Vi återhämtar oss på väldigt olika sätt. Sitter du på ett kontor till vardags kanske du älskar att spika och dona på stugan. Andra vill däremot inte göra ett skit.
Ofta är en hel dags avkoppling en utopi och är omöjlig att pricka in, särskilt för småbarnsföräldrar. Maria Sundblom-Lindberg tipsar därför om mikroåterhämtning.
– En timme här, en timme där kan göra massor. Läs en bok en stund, cykla, simma, sov en timme längre. Säg tydligt vad du önskar dig men fråga också andra vad de behöver.
"För mig är det jätteskönt att vara på stugan i Gumbostrand. Jag är ingens bror eller son, bara en ingift släkting", säger Björn Öberg som här spelar badminton med sonen Ingemar. I bakgrunden släktens "finländska falangen": svågern Per, svärmor Hanna-Stina och frun Anna.

Tänk på det här innan ni grälar

Introvert – extrovert. Den ena älskar att spela sällskapsspel halva natten, den andra behöver avskildhet. Extroverta laddar batterierna när de umgås med andra. Introverta känner sig dränerade på energi om de är för sociala. Ibland krävs en livskris för att veta vad man behöver men insikten är oerhört viktig för att lyckas koppla av.
Pedant – bohem. Är du en vän av ordning och måste diska så fort du ser en smutsig tallrik? Eller tar du dig hellre an det i morgon? De här två typerna har en tendens att irritera sig på varandras stil. Så konstatera faktum och kompromissa. En pedant kan kanske släppa städandet ett tag och be bohemen göra det – på sitt sätt. Medan bohemen får skärpa sig lite.
Ekonomi. Har man en gemensam stuga och en gemensam semester måste man våga snacka pengar och hitta en lösning. Det är varken så att den som är rikast eller snålast får bestämma.
Uppfostran. I en familj får barnen äta glass varje dag, i den andra är det en glass i veckan som gäller. Men hur gör man om man delar frys och vardag i tre veckor? Får far- och morföräldrarna ha en åsikt om hur föräldrarna fostrar barnen, eller är det att kränka deras integritet? Det här är ett känsligt ämne som är värt att diskutera.
Nostalgifällan. Allt var kanske inte bättre förr, men mycket var annorlunda. Till exempel var vi alla yngre. Men vi blir inte barn igen och kan därmed släppa förhoppningen att sommaren blir lika ljuv som minnena.
Alkohol. En del förknippar ledighet och kroppsarbete med alkohol. För andra sticker det i hjärtat om den första ölburken öppnas klockan 11. Drick med måtta.
Alla är olika. Det finns inte ett rätt sätt att tillbringa semestern. Stålsätt dig mot glansbilden genom att tänka på vad just du och dina närmaste mår bra av. Formulera era behov och ha en plan.
av Maria Sundblom-Lindberg, präst och psykoterapeut

Allt blir inte som förr

En annan förväntning som kan ställa till det är drömmen om att allt vore som förr i tiden, säger Sundblom-Lindberg. Vi kan inte spola bandet tillbaka, sjuåringen har blivit 37 år och har egna barn. Barn täljer kanske inte längre barkbåtar eller bygger kojor utan glor i stället på en skärm och har internetuppkoppling och alla tänkbara bekvämligheter.
Björn Öberg har flyttat runt mycket, både i Sverige och utomlands. Släktens stuga i Småland har varit den enda röda tråden i hans liv.
– Den har ett stort emotionellt värde. Därför blir det ett himla hallå om någon föreslår att sälja den. Man kan flytta från ett hus, men att sälja stugan är som att sälja sin barndom.
Öbergs bok handlar om just detta. Läsaren följer tre generationer av familjen Hallmar och lyssnar på de gräl som uppstår när olika viljor, temperament och personligheter krockar.
Det är en illa dold hemlighet att familjen Hallmar utåt sett liknar Öbergs egen barndomsfamilj, där Björn är äldst i syskonskaran.

Så är du också präktig, ordentlig och kontrollfreak, som den äldsta systern Lotta i boken?

– Jag kanske är det, vare sig jag vill det eller ej. Jag blir lite storebror, mammas förtrogna. Min syster och bror blir helt tokiga av det. Varför pratar hon bara med honom, liksom?
Konflikter ska ändå inte tolkas som att Hallmars är en dysfunktionell familj, säger Öberg. Vi har alla unika tankar och känslor som vi behöver få bekräftelse för. Det är i högsta grad mänskligt.
Om familjer gång på gång ryker ihop på sommarstugan är terapeuten Maria Sundblom-Lindbergs råd att planera. "Gör man lite trist jobb före semestern undviker man att alla är småsura efteråt."

Ha rätt eller ha en relation?

Björn Öberg har själv haft nytta av den bok han skrivit också om stugsommaren kan vara påfrestande.
– Paradoxalt nog har klimatet blivit bättre i vår familj. Vi pratar mer om konflikter. Mina syskon känner också igen sig i beskrivningar, vilket jag kanske inte håller med om, men det är intressant.
Han har ofta varit den som lagt sig platt när familjen grälat – så länge han inte känt sig "superirriterad eller direkt kränkt".
– Då har jag gått på för hårt.
Han minns en gång, på stugan i Gumbostrand i Sibbo, som tillhör fruns släkt. En stuga han regelbundet besökt sedan han gifte in sig i släkten för femton år sedan.
Vädret var trist och familjen hade varit ute under dagen. När det blev dags för mat tittade solen fram och vips trillade alla släktingar från Helsingfors in utan förvarning. "Det var ju så fint väder."
Det hade handlats för fem men plötsligt skulle bordet dukas för tjugo.
– När familjen växte och det kom allt fler barnbarn in i bilden gick det inte längre att ha en ”open door policy”.
Redan till nästa år delade man upp sommaren i avsnitt, så att varje familj fick 2-3 veckor var, på ett rullande schema över åren. Det gick hem och Öberg blev så förtjust i konceptet att han försökte lansera detsamma i Småland. Där stötte han på patrull. Då sa en vän något han ofta tänker tillbaka på.
– Björn, vill du ha rätt eller vill du ha en relation?
Om det inte fanns ett enda måste i världen skulle Björn Öberg beta av 25 böcker i hängmattan på stugan i Gumbostrand.

Björn Öbergs spaningar: Så skiljer sig finländsk stugkultur från svensk

Respekt för naturen: I Finland kan man hitta en stuga gömd i en skogsdunge. I Sverige gäller principen "hugg ned allt och lägg dit en terrass".
Bastukulturen: Hugga ved, bada bastu och doppa sig i vattnet är inget man bara stressar sig igenom i Finland. Bastun är en utmärkt plats att tala om allt ifrån formel 1 till frustrationer. Ofta löser min fru eventuella konflikter med sin mamma och syster just i bastun.
Det enkla livet: Förr var tanken i Sverige att stugan vore en återgång till det ursprungliga livet. Men renoveringshetsen har lett till att allt fler stugor i dag har en vattentoa, dusch, diskmaskin och golvvärme. Det finns en poäng i att bevara den gamla funktionen, som det känns att man varit bättre på i Finland.

ANDRA LÄSER