Fingrids vd uppmanar: Gör ingenting utöver det nödvändiga

Minusgrader och lite vind fortsätter pressa upp elpriserna i Finland. Men än så länge är läget inte kritiskt och planerade elavbrott inte aktuella, säger Fingrids vd Jukka Ruusunen.

Undvik att använda ugnen, städa och tvätta en kall dag som denna för att spara el.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
14.12.2022 11:51 UPPDATERAD 14.12.2022 15:04
Hur kritiskt är läget i dag?
– Läget är tufft, men inte kritiskt. Enligt prognosen såg den här dagen ut att blir tuff, men nu ser allt bra ut om allting fungerar som det ska. Priset är hemskt högt, men vi var rädda för att priset skulle vara ännu högre, säger Fingrids vd Jukka Ruusunen på en knastrande telefonlinje från Bryssel.
Fingrids vd Jukka Ruusunen hoppas att alla hjälper till i spartalkot för att Finland inte ska behöva ransonera el.

Vid vilka temperaturer kan del bli elbrist?

– Traditionellt sett har den gått ungefär vid minus 20 grader i södra Finland. Men nu är marginalerna så små och de rörliga delarna så många att vi börjar förbereda oss vid högre temperaturer.

Hurdant väder hoppas du på de kommande dagarna och nästa vecka?

– Nästa vecka verkar vädret bli mildare fram till jul. Man behöver inte hoppas på väldigt varma temperaturer men jag tycker att normalt vinterväder är ett rimligt önskemål hellre än väldigt låga temperaturer och lite vind. Vindkraften har en enorm kapacitet när den är i gång.

Vad ska man inte göra i dag när läget är tufft?

– Man kan fortsätta spara el både som medborgare och som företag. Det spelar en väldigt stor roll. Priset pressar många att spara, men det vore fint om alla gjorde det.
– Det är viktigt och ett bra sätt att undvika elbrist. Både konsumenternas och företagens inverkan är enorm.

Ska man skippa julstädandet och att tillreda julskinkan i ugnen just i dag?

– Den här veckan lönar det sig inte att göra något extra utan bara det man måste. Om vädret blir mildare blir läget betydligt lättare och nästa vecka ser bra ut. Vårt budskap är man ska fira jul för det är viktigt för den mentala resiliensen.

Vilken är industrins roll i energisparandet?

– Industrin har gjort mycket och de anpassar sig, men de syns inte så mycket för konsumenten.

I början av veckan producerade Finland lika mycket el som vi konsumerar. Ändå sjunker inte priset. Varför?

– Det beror på att elpriset är högt i hela Norden. Hela området har det tufft och man kan inte bara titta på Finland. Konsumtionen är hög runt hela Östersjön, säger Ruusunen och tillägger att han för tillfället är i Bryssel för att bland annat diskutera hur Polen kan hjälpa de övriga Östersjöländerna med el.
I dag har Finland framför allt importerat el från norra Sverige och från elområde 3 i Sverige. Finland har i sin tur sålt el till Estland, medan Sverige importerat från Norge och Danmark.

ANDRA LÄSER