Få var tydliga och modiga

Riksdagens debatt om extremism och politiskt våld var allvarlig och försiktig. Tyvärr blev debatten därför väldigt allmän, med några modiga undantag.

Till de tydliga och modiga hörde Eva Biaudet (SFP) som höll svenska riksdagsgruppens gruppanförande och Maarit Feldt-Ranta (SDP) som deltog i debatten. De tog båda upp hur Sannfinländarna, särskilt nu i regeringsställning, har påverkat såväl retoriken som den förda politiken.

Biaudet nämnde det så kallade njugga manifestet som många sannfinländska kandidater undertecknade inför riksdagsvalet 2011. Det starkt främlingsfientliga manifestet påverkar nu lagstiftningen. Det färskaste exemplet diskuterades i riksdagen i tisdags och handlar om integration. Om lagen godkänns behandlas människor utifrån sin härkomst olika när det gäller sociala stöd.

Maarit Feldt-Ranta efterlyste konkret ansvar av alla, särskilt beslutsfattarna, och förvånade sig över att Sannfinländarnas partisekreterare meddelat att partiet inte kräver att dess kommunalvalskandidater förbinder sig att motarbeta rasism. Alla andra riksdagspartier kräver en sådan förbindelse.

Varför är det här viktigt? Visst är det bra att i en riksdagsdebatt vara försiktig och att inte peka finger. Bakom försiktigheten i riksdagens extremismdebatt kan man ana ett sådant tankesätt. Den retoriska försiktigheten borde givetvis gälla alla riksdagsdebatter.

Men om debatten om extremism och politiskt våld är så allmän att den döljer de problem som de facto finns i ett av våra regeringspartier fyller den inte sin funktion.

Det är allvarligt att Sannfinländarna som inte vill veta av sitt ansvar för medlemmar som ensamma eller i något sammanhang kontakter med rörelser som Finska motståndsrörelsen. Det är ett faktum att Sannfinländarna bär ett ansvar för att retoriken har blivit råare, även om de naturligtvis inte ensamma är skyldiga till det.

Asylpolitiken har blivit Sannfinländarnas kvitto på att de i sin regeringsposition kan påverka. Centern och Samlingspartiet går med på det för att hålla ihop regeringen. Det är för sorgligt.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03