Få utländska studerande har lett till korta studentbostadsköer

Köerna till studentbostäder brukar vara långa varje sensommar, därför bygger Helsingfors studentbostadsstiftelse flera nya studentbostäder. I år finns ovanligt många lediga bostäder på grund av coronapandemin. Bild: Niklas Tallqvist

Till skillnad från tidigare år finns det gott om lediga studentbostäder inför hösten. Färre utländska studerande flyttar till Finland på grund av coronapandemin och därför är bostadsköerna kortare.

Det finns många lediga studentbostäder i år till skillnad från tidigare år då bostadsköerna varit långa. Orsaken är bortfallet av internationella studerande, berättar Suomen opiskelija-asunnot (SOA) i ett pressmeddelande.

Största delen av utbytesstuderande och 71 procent av studerande vid internationella utbildningsprogram bor vanligtvis i studentlägenheter i Finland. På grund av coronarestriktioner är antalet internationella studerande i år mycket färre.

En del av högskolorna har avbrutit studentutbyten och engelskspråkiga utbildningsprogram har infört distansundervisning på grund av coronaläget. Alla internationella studerande på internationella utbildningsprogram kommer inte in i landet på grund av reserestriktioner. Färska lagändringar ger lov åt studerande som inte kan påbörja sin utbildning på grund av coronaläget att anmäla sig frånvarande under följande läsår.

Det är främst förmånliga rum i delade bostäder som nu är lediga eftersom det är sådana internationella studerande brukar hyra.

Trots att flera högskolor har gått in för distansstudier ännu under början av höstterminen rekommenderar Lauri Lehtoruusu, verksamhetsledare för SOA, att man flyttar till studiestaden redan i början av läsåret.

"Det kan komma en plötslig efterfrågan på studentbostäder mitt under läsåret då närundervisning inför igen och utbytesverksamheten återupptas", säger hon i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning