Få interrailar i Finland – men de som kommer stannar länge

Francésco från Turin i Italien anlände i Helsingfors på onsdagskvällen och ska besöka Finland med tåg under tjugo dagar. Francésco och hans vänner ska bland annat besöka Enare och Åbo. Bild: Sofie Fogde/SPT

Allt fler finländare reser runt i Europa med tåg. Men få interrail-resenärer kommer till Finland, säger Satu Oker-Blom, VR:s representant i Eurail Group.

– Det är svårt att ge några exakta siffror om interrailare eftersom det är ett så fritt sätt att resa. De uppgifter som vi har om resenärernas resmål baserar sig endast på de resedagböcker som skickas in efter avslutad resa. Men de som besöker Finland på sin interrail är nog en marginell grupp, säger Satu Oker-Blom, utvecklingschef för prissättning och VR:s representant i Eurail Group.

Det är svårt att samla siffror om interrail-resenärernas antal eller destinationer eftersom interrail är ett så fritt sätt att resa på. Bild: Sofie Fogde/SPT

Av alla interrailare är det endast cirka 14 procent som skickar in sin resedagbok till Eurail Group.

Det är svårt att hålla koll på dem som reser med interrailpass eftersom de ännu är i pappersform.

– Just nu håller passen på att digitaliseras. Eftersom det är trettio olika länder i samma organisation har det inte varit så enkelt att genomföra digitaliseringen. Men nu går projektet bra framåt, säger Oker-Blom.

Satu Oker-Blom, VR:s representant i Eurail group, säger att intresset har ökat för att besöka Norden genom interrail. Bild: Elina Penttinen/VR

Enligt Eurail Groups data från 2018 går de sex populäraste tågrutterna i Finland från Helsingfors. De går till Rovaniemi, Uleåborg, Åbo, Kemi, Tammerfors och Kuopio.

Stannar längre

De populäraste städerna att besöka för sådana som reser med antingen interrail- eller eurailpass är Helsingfors och på andra plats kommer Lappland som innebär städerna Rovaniemi, Uleåborg och Kemi.

De mest populära tågrutterna för interrailare i Finland utgår från Helsingfors och går till Rovaniemi, Uleåborg, Åbo, Kemi, Tammerfors och Kuopio. Bild: Sofie Fogde/SPT

– Intressant är att de som interrailar i Finland stannar länge. De kort som de använder har lång giltighet, tio dagar eller mera, säger Oker-Blom.

Ett exempel på detta är italienaren Francésco, 24, från Turin i Italien. Han kom till Helsingfors på onsdagskvällen och ska stanna i Finland i tjugo dagar.

– Jag kom med flygplan och ska nu möta upp mina vänner som redan är här. Vi har inte planerat resan så noga, men vi ska åtminstone åka norrut till Enare.

Francésco och hans vänner ska köpa ett interrail Finland-pass, vilket innebär att de kan åka tåg förmånligare runtom i Finland.

– Vi planerar också att åka till Åbo, men i dag tänkte vi besöka Noux.

Francésco gillar natur och vandring, men det var inte hans första val att komma till Finland.

– Jag gillar inte egentligen att ta flyget, men man är nästan tvungen att göra det om man ska till Finland.

Asiater till Rovaniemi

Satu Hildebrand som jobbar med turistinformation i Helsingfors säger att varken hon eller hennes kolleger har pratat med någon som varit här på interrail på hela våren. Hildebrand säger ändå att det är många turister, speciellt vintertid, som reser runt med tåg i Finland. Många från till exempel Spanien och länder i Asien är intresserade att åka till Rovaniemi.

– Det går inte att komma ifrån att Finland är en ö. Situationen är säkert helt annorlunda i till exempel Stockholm, dit kommer säkert många, säger Hildebrand.

Satu Hildebrand, turistinformationsexpert i Helsingfors, har inte pratat med en enda utländsk interrailare på hela våren. Bild: Sofie Fogde/SPT

De nationer som är mest representerade bland interrailare i Finland är folk från Tyskland, Schweiz, Storbritannien, USA och Nederländerna.

– Cirka 80 procent av resenärerna i Finland använder interrailpass och cirka 20 procent eurailpass. Eurailpass används av de som kommer utifrån Europa, säger Satu Oker-Blom.

Interrail blir allt populärare

Försäljningen av olika slags interrailpass har ökat i många länder. I Finland noterades en ökning på fem procent under 2018. I Sverige har den ökat med hela 45 procent.

– Den svenska regeringen har starkt betonat tåg som färdmedel, vilket syns i siffrorna, säger Oker-Blom.

Också stora ökningar har skett i Schweiz och Danmark.

– Diskussionen om klimatförändringen har satt i gång en positiv ökning av tågresande. EU har också gett interrail mycket synlighet.

Norden har blivit intressantare

Enligt Satu-Oker Blom har också intresset för de nordiska länderna ökat.

– Det är förstås lättare att ta sig runt i Centraleuropa, men de som kommer utifrån Europa har också möjlighet att köpa ett pass som gäller endast i de nordiska länderna.

Satu Oker-Blom tycker att det finns många orsaker att besöka Norden.

– Vi borde kanske satsa mer på att marknadsföra Finland för de som reser med eurailpass.

Det finns olika typer av pass som möjliggör förmånligare tågresor runtom i Europa upp till 27 års ålder.

Ett vanligt pass är Interrail Global Pass som inkluderar 31 länder.

Man kan välja en reseperiod mellan 3 dagar och 3 månader med olika villkor för antal resdagar.

Kommer man utifrån Europa reser man med ett Eurailpass.

I Finland ökade försäljningen av interrailpass med fem procent under 2018.

I Sverige ökade försäljningen med hela 45 procent.

De fem populäraste resmålen i Europa är Hamburg, Paris, Berlin, Wien och Köpenhamn.

Många italienska städer är välbesökta såsom Milano, Pisa och Rom.

Källa: Eurail Group, baserar sig på fakta från 2018

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning