Få anmälningar efter metoo-rapporteringen i Finland

Bild: Mostphotos

Opinionsnämnden för massmedier har hittills tagit emot tre metoo-relaterade anmälningar, varav en har förkastats.

För tillfället behandlar ONM två anmälningar som gjorts av samma person, men i dem är det inte fråga om namnpubliceringar.

– Det handlar inte om namnpubliceringar utan exempelvis detaljer kring hur personen fått komma till tals, säger sekreterare Sakari Ilkka på ONM till HBL.

Journalistreglerna föreskriver att om det inte är möjligt att höra den som blivit föremål för den mycket negativa publiciteten samtidigt, kan det vara nödvändigt att höra personen i efterhand. Om så inte sker, hör det till god sed att publicera personens egen ståndpunkt.

I Sverige fälldes nyligen tio av elva anmälda publiceringar med koppling till metoo-rörelsen. Pressens Opinionsnämnd ansåg att tidningarna brutit mot god publicistisk sed, bland annat i och med att personer namngivits i rapporteringen kring anklagelser om sexuella övergrepp eller trakasserier, skriver SVT.

Bland de tidningar som prickades fanns Expressen, Aftonbladet, samt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

– Jämfört med Sverige har vi fått in väldigt få metoo-relaterade anmälningar i Finland, säger Ilkka.

En anmälan som har lämnats in förkastades av ONM på grund av att den var oklart formulerad och inte hade lämnats in av personen som artikeln gällde.

ONM avslöjar inte mera om varken vilka artiklar anmälningarna rör eller behandlingstiden i detta skede.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning