Konstnären Jonas Wilén prisbelönas

Satirtecknaren och bildkonstnären Jonas Wilén får Svenska folkskolans vänners kulturpris på 15 000 euro.

Jonas Wilén framför ett verk som blev omslaget till Karin Erlandssons roman Hem.
HBLnyheter.hbl@ksfmedia.fi
16.03.2023 16:11 UPPDATERAD 16.03.2023 16:25
Den åländska bildkonstnären Jonas Wilén, född 1974, får Svenska folkskolans vänners kulturpris på 15 000 euro.
Enligt prismotiveringen får han priset för en mångsidig och dynamisk konstnärlig gärning. ”Folkkär har Wilén blivit genom sina återkommande satirteckningar, ”Veckans Wilén”, i tidningen Nya Åland – detaljfyllda konstverk som med välavvägd och avväpnande ironi kommenterar aktuella händelser i såväl det självstyrda landskapet som vidare sammanhang”, skriver prisjuryn bland annat i motiveringen.
– Satir är något som rör alla och är lätt att ta till sig. Det ligger väl i människans natur att vilja skratta åt samhället, sa han i en intervju för HBL 2021.
Wilén har varit satirtecknare för Nya Åland sedan 2010. Han har även illustrerat för bland annat tidningarna Ny Tid, Expressen, PQR, och Café samt utformat ett tiotal frimärken för Posten på Åland. Han har även utformat illustrationer och bokomslag och deltagit i ett sextiotal samlings- och separatutställningar sedan 1989.
Kulturpriset ur Signe och Ane Gyllenbergs fond inom SFV på 15 000 euro instiftades 1965. Det ges enligt statuterna ”för väl utförd gärning Finlands svenska kultur till fromma”.

ANDRA LÄSER